Legendás Vendelinek nyomában
2017. október 16. írta: Lynxa

Legendás Vendelinek nyomában

 A főpincérek nagyhatalmú uraknak számítottak az aranykorban, akik a hitelekért, a szerelmi ügyekért és a munkaközvetítésért is feleltek. Ismerjük meg a főpincérek legendáit!

 

Nincs is romantikusabb, mint főpincérnek lenni az aranykorban, Budapest valamelyik híres kávéházában. A főpincér ugyanis minden pletyka és történés tudója: ő hozza össze, hogy az asztalnál ülő feltörekvő író novellái megjelenjenek a szomszédos asztalnál ebédelő napilap-tulaj újságjában, falaz a törzsvendégeknek egy kicsapongó szerelmi légyottnál, ingyen-számlát nyit az újdonsült költőknek vagy kijelöli az aktuális vitatkozók párbajsegédjeit. Figurájukat számos írónagyságunk megörökítette Krúdytól Adyig, egy biztos, hogy jelentős szerepük volt a XIX. század végén és a XX. század első felében a kulturális-társadalmi folyamatok alakításában. De vajon tényleg ilyen nagyhatalmú urak voltak a főpincérek? Romantikus elmélázás egy vágyott, de mára igencsak átalakult szakma nyomában.

pincer_schmidt_albin.jpg

Forrás: Fortepan/ Schmidt Albin

 

Manapság ez a szakma jóval prózaibb, bár a Városliget Café üzletvezetője, Fejes Gábor szerint a jó főpincér most is ismeri és felismeri a vendégek kívánságait, intézi ügyes-bajos dolgait. A mai világban a vendégeknek nem elég az ha jót esznek , jót isznak , megfelelő szervízt kapnak, hanem igénylik a gondoskodást, a személyreszabott kiszolgálást. Egy jó főpincér pont ezt nyújtja a vendégeinek. Ez a hozzállás az elmúlt évszázadban mitsem változott. A Városliget Cafe tervei között szerepel egyébként szerepel egy idősebb főpincér „ alkalmazása, aki egyfajta házigazdaként asztalhoz kísér, ültet , beszélget, gondoskodik  a vendégről, csakúgy, mint híres elődei. Talán a vendégek ma már nem kérnek szerelmi és karrier tanácsokat egy étteremben, de tény, hogy a főpincér ma is tisztában van a törzsközönség ügyes-bajos dolgaival, életének alakulásával. Az egyik legnagyobb eltérés az egykori és mai főpincérek között a modern kor vívmánya, az emancipáció, hiszen ma hölgy is kiválóan betöltheti ezt a feladatot, holott az aranykorban erre nem igen volt példa. A pénzt azonban a XXI. században is – csakúgy, mint egykoron - a főpincérek kezelik. Manapság ez többnyire kimerül abban, hogy elszámolnak a készpénzzel, koordinálják az esetleges kártyás fizetést, felügyelik, hogy ne távozzon a vendég fizetés nélkül. Az múlt században viszont jóval összetettebb volt a feladat, nem kevés anekdota maradt fent arról, hogy például Rejtő Jenő rendszeresen fizetett regényekkel és irományokkal a Japán Kávéház pincérének. Bár az irodalomtudósok ezt leginkább csak szóbeszédnek tartják, a sztorit pár évvel ezelőtt meg is örökítették Budapesten, a Mika Tivadar ház tűzfalán. A hitelek visszafizetése, a pénzforgalom felügyelete és a személyes számlák nyilvántartása biztosan a legendás főpincérek hatáskörébe tartozott.

 

A jó főpincér ma is ráérez a vendég kívánságaira, hangulatára és segíti őt abban, hogy az elvárásaihoz képest többet kapjon, különlegesebb élményekkel gazdagodjon – állítja a Városliget Café üzletvezetője szerint Természetesen ma is megesik, hogy egy vdenég kedvenc éttermében kéri meg kedvese kezét, régen viszont mindenféle szerelmi történet a kávéházakban bonyolódott. Ady Endre - szerelmi életét ismerve - nem kevés fejtörést okozhatott a főpincéreknek. Bár első nagy szerelmének Brüll Adél férjezett volt, Diósy Ödön egyáltalán nem volt féltékeny fajta, lévén, hogy az erősebbik nemhez vonzódott. Még hármasban is éltek Párizsban, ahol rendszeresen közösen jártak szórakozni. A kávéházak főpincéreinek szolgáltatásait ez a kedves hármas is maradéktalanul kihasználta itthon és külhonban egyaránt. Rendszeresen különböző programokat szerveztettek maguknak Budapest kávéházaiban, ahol közösen mulathatták az időt, többnyire Ady és Léda kettesben. Kedvenc helyük a mai Puskin mozi helyén működő Magyar Világ Kávéház volt, ahol 1907-ben, az éppen Pesten tartózkodó Léda és a költő meghallgatták Reinitz Béla Ady-dalait, köztük a Léda-zsoltárokat a kávéház különszobájában.

 

Voltak ennél azonban jóval veszélyesebb szerelmi sztorik is, így Karinthyt például a New York főpincére mentette meg az agyonveréstől, amikor szeretőjének, Judik Etelnek felszarvazott férje feldühödve ütlegelni kezdte Frigyest a kávéház teraszán. Az ügyből később párbaj, majd feleségszöktetés kerekedett. De talán Krinthy Frigyes soha nem tudta volna feleségül venni első nagy szerelmét, ha akkor a New York kávéház főpincére nem menti meg. Sokszor bizony a főpincérek megbánták, hogy valamelyik bohém alakot a kegyeikbe fogadták, ezt történt Krúdy Gyula esetében is. Bár a századelő óriása méltó emléket állított a főpincéreknek a Szinbádban Vendelin figurájával, az életben bizony megkeserítette az őt kiszolgálók életét. Krúdy a millennium évében Pestre jött, és különböző szobákban húzta meg magát, többek között bordélyban is lakott. Végül az Astoria Hotelbe költözött be, mert itt lett főpincér kedves vendéglátós embere, Braunhuber Gyula. Nem tudni, hogy Gyula személye mennyire ihlette Vendelin figuráját, egy biztos, hogy az életben nem hálálta meg a főpincér jóságát, Történt ugyanis, hogy Krúdy elszerette a szállodaigazgató világszép hitvesét, Rezsánt, így kénytelen volt az Astoriát felcserélni a Royal szállóval. Braunhuber Gyula ezek után biztos pironkodott munkaadója előtt, hiszen egy kétes alakot hozott az Astoriába

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1812908768

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óvatos lehúzás 2017.10.23. 13:17:41

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Van az úgy, hogy rettenet, de nem vagy férfi, ha nem húzod le. Van az úgy, hogy te vagy rettenet, így könnyedén kihasználnak, lehúznak. Egyik rosszabb, mint a másik. A Heti sajtó azért is van, hogy ...

Trackback: Lehetne hasznos a Buda Gardens? 2017.10.17. 17:44:33

Igen kemény mérkőzés látszik kibontakozni a szentimrevárosi konzervatív elit értelmiség, és egy nagy beruházó cég között. A kerületi képviselő-testület hozza meg a döntést majd, hogy milyen feltételek mellett engedi lakóövezetté nyilvánítani az érintet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monty H. 2017.10.18. 20:29:39

Nagyon köszönöm, érdekes és hiánypótló írás.
Egy dolog zavarja csak a szememet, de nagyon: viszonylag sok az elütés és a vesszők előtt a felesleges szóköz. Ha már ilyen igényes maga az írás, akkor erre is jó lenne ügyelni :-)

stim 2017.10.27. 07:40:37

Köszönöm a cikket:) Megemlíteném még Hrabaltól (aki szintén sok pincérrel találkozhatott élete során) az Őfelsége pincére voltam című könyvet. Nagyon szép film készült belőle, érdemes megnézni; segít ráérezni annak a kornak a hangulatára:)
süti beállítások módosítása