1900. január 1. – ez történt a századfordulón
2018. december 30. írta: Lynxa

1900. január 1. – ez történt a századfordulón

Időutazás a XX. század első napjára és az azt megelőző szilveszterre, ilyen volt a századforduló Budapesten!

 szilveszter1.jpg

Fotó: Fortepan/ A R

 

A dualista Magyarország fővárosa, Budapest csodálatos XIX. századot tudhatott maga mögött, amelynek első fele ugyan szabadságharcokkal és véres eseményekkel telt, a második felében viszont már a fejlődésé és a gazdagodásé volt a főszerep. 1898-ban a főváros megünnepelhette az anyaország fennállásának ezredik évfordulóját is, hogy két év múlva egy új század küszöbén kopogtasson. De vajon hogyan telt a budapesti lakosok számára az a különleges szilveszter? A korabeli lapok tudósítása szerint viszonylag csendesen. Ködös, nyirkos, közepesen hideg idő volt 0-5 fok közötti hőmérséklettel, ami teljesen átlagosnak volt mondható a székesfővárosban. Délen, Cirkvenicán, a tengerpart mellett viszont még 12 fokot is mértek, ugyanakkor Erdélyben Vajdahunyadon mínusz 9 fokig hűlt a levegő. Bizonyára ez a kevésbé hideg idő kivonzotta az embereket az utcára, hogy meghallgassák valamelyik politikai párt vezérszónokát, miként köszönti az új esztendőt.

Köszöntésekben persze nem volt hiány, lévén, hogy akkoriban a szilveszter és az Új év első napja protokolláris és családi vendéglátogatásokkal, politikai szónoklatokkal telt . A január 2-án megjelent Budapesti Hírlap pedig szorgalmasan le is hozta az elhangzott beszédek pontos kivonatát, már, ha valaki élőben lemaradt volna az újévi jókívánságokról. Hallhatta a nagyközönség január elsején Falk Miksát és Széll Kálmánt is, míg az előkelőket Apponyi Lajos gróf magyarországi udvarnagy és felesége, született Scher-Thoss Margit grófnő fogadta a király nevében a budai királyi palotában. A császár ugyanis Bécsben töltötte a szilvesztert és az új év első napját is, ahol családi körben ünnepelt, nem igen foglalkozott a magyarokkal. Nem így tett viszont a szerb király, Sándor, aki pont 31-én érkezett meg Budapestre, itt találkozott Zichy Jenő gróffal, Ludvigh Gyula főrendiházi taggal és más előkelőségekkel, majd egy finom ebéd után este már tovább is utazott Belgrádba. A pályaudvaron és környékén összegyűlt nép egyébként rendkívüli lelkesedéssel üdvözölte a királyt, biztos nem jutott eszükbe a saját magyar királyuk, aki Bécsben maradt.

A magyar azonban még szomorúságában is vigad, így, ha király nélkül maradtunk is a századfordulóra, azért szórakozásból nem volt hiány. Az összes pesti színház teljes gőzzel üzemelt, és az ünnepi napokon két előadással is szórakoztatták a nagyérdeműt. A Vígadó nagytermében például a híres hegedűvirtuóz, Kubelik Jan tartott hangversenyt, a Nemzeti Színházban II. Rákóczi Ferenc fogságát és A nagymama című darabot játszották, új év napját pedig a Himfy dalaival köszöntötték. Az ünnepi lapszámok egyébként számos praktikus információt is közöltek az aktuális színház-műsoron kívül. Például azt, hogy a krajcárt és a félkrajcárt a XX. század első napjától hivatalosan is kivonták a forgalomból. Szintén eltűnt a pénzügyi rendszerből az osztrák és magyar korona értékek megkülönböztetése, ezután csak egységesen számolhattak a pénzemberek.

Mindemellett a szegényebb közönséget két krimi tartotta izgalomba az új évszázad hajnalán, amelyekre pont ekkor derült fényt. Az egyik egy szomorú – alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett – öngyilkosság volt Zomboron. A mai szerbiai kisvárosban ugyanis az akkori helyi média sztárújságírója, a 28 éves Kanyő Jenő és Hetessy Viktor katonatiszt közösen iszogatott az új év tiszteletére. Végül összeszólalkoztak olyannyira, hogy Hetessy kirántotta kardját s azzal Kanyó fejére vágott úgy, hogy a bal füle leesett. Ekkor a tiszt elrohant, Kanyó pedig a szégyentől magába roskadva hirtelen felindulásból főbelőtte magát. A másik botrány viszont ellenben egy bankóhamísításért beperelt vádlottról szólt, aki 31-én a tárgyaláson a fővárosi bírák szilveszteri hangulatára kívánt hatni, és az új évszázad tiszteletére teljes felmentést kért. Persze nem kapott amnesztiát! Ezen túl semmi érdekes nem történt a századfordulós szilveszteren, még a bűnözők is ünnepeltek, a balesetek pedig elmaradtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1614438792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóska Pista 2019.01.03. 09:18:49

A XX. század első napja 1901. január 1.
süti beállítások módosítása