Így vezette a maffia feje a budapesti rendőrséget
2019. április 01. írta: BP Romantikája

Így vezette a maffia feje a budapesti rendőrséget

Thaisz Elek egyszerre uralta a rendőrséget, Budapest bordélyait és alvilágát, ám leváltani őt még Ferenc József császárnak is több hónapjába került.

thaisz_elek_1860s.jpgForrás: György Mayer (1817-1885) - Ervin Szabó Library - Budapest Photo Collection

Az 1800-as évek harmadik évtizedében járunk egy módos lisztkereskedő családjánál, itt szaladgál egy szépséges és okos fiúcska, akit Eleknek hívnak. A Thaisz szülők nagyon büszkék a család tehetséges sarjára, így bőszen taníttatják, még a pesti egyetem jogi karára is beíratkozik az immár sármos legénnyé cseperedett fiatal. Az ifjú Thaisz Eleket természetesen érdeklik a szép lányok is, főként a kurtizánok, akik pénzért bármire hajlandóak. Pesti dorbézolásai közepette ismeri meg Grünwald Teréziát, azaz a kokottok egyik legszebbikét, aki rövid időre még a prostitúcióval is felhagy Thaisz kedvéért. Időközben elkezdődik a szabadságharc, ahol állítólag az ifjú Thaisz is hősies tetteket hajt végre, emiatt le is csukják 1849 után. A várbörtönből viszont csodával határos módon megmenekül, és a karrierje elkezd felívelni a csinos férfiembernek. A rossz nyelvek szerint a szabadulást is Terézia intézte el neki, aki 1850-ben már tekintélyes madamként tevékenykedett a fővárosban, és igen jóban volt a lányait látogató Haynauval és más osztrák tisztekkel is. Luft Rézi – mert, hogy ekkor már így emlegetik városszerte a bordélyok királynőjét – nem feledkezett meg egykori szerelméről és szabadlábra helyeztette. Mások szerint Thaisz szabadságharcos hősből osztrák titkosrendőrségi besúgóvá avanzsált, és ezért menekült meg a rabságból. Mindenesetre Thaisz Elek később sem feledkezik meg egykori szerelméről, rendőrségi főkapitányként is bőszen védi Luft Rézi bordélyérdekeltségeit. De ne szaladjunk ennyire előre!

 1861-ben távoznak az osztrákok a fővárosból, és ekkor döntik el a város vezetői, hogy saját polgári rendőrséget kell létrehozni, ennek biztosává pedig ki mást, mint Thaisz Eleket nevezik ki. Az új vezető nekiáll, hogy kisöpörje az osztrákok itt maradt spiclijeit, beépített embereit és a becses személyére is terhelő adatokat rejtő aktákat. Igen ám, azonban a titkos aktákat nem égetik el, hanem azok gyümölcs- és zöldségkereskedőkhöz kerülnek csomagolóanyagként, így aztán sokan a konyhaasztalnál értesülnek arról, hogy mit is művelt a rendőrségi biztos. Még jó, hogy ekkor a cselédség jó része nem tudott olvasni. A kiegyezést követően a rendőrség vezetőjeként főkapitányi rangot is szerez Thaisz, így már szinte teljes teljhatalmat gyakorol a testületen belül. Szoros kapcsolatot ápol az alvilággal, ő maga is szívesen tölt hosszú éjszakákat a leghíresebb mulatókban. Egyik kedvenc helye a mai Vígszínház helyén álló rossz hírű mulató, a Neue Welt (új Világ), ahol hússzínű trikókban és bugyikban táncoltak a lányok. De a vendégek állítólag nem emiatt látogattak el gyakran az örömök házába, hanem a tulajdonos gyönyörű felesége, Reich Fáni miatt. A pénztárban álló hölgy Thaiszot is elbűvölte, így rögtön le is csukatta a férjet. Fáninak is tetszik a sármos rendőrkapitány, ráadásul a hatalom és a pénz vonzása őt sem hagyta hidegen, így férjhez megy Elekhez. A budapesti alvilág és a rendőrség kapcsolata csak ekkor fonódik igazán szorosra. A 70-es években nincs olyan örömtanya, mulató vagy bordély, ahonnan ne fizetnének sápot Thaisznak. A rendőrség rátette a kezét a lánykereskedelemre és a prostitúcióra. Az ipar űzéséhez szükséges bárcát is ők állítják ki, felügyelik az egészségügyi szűréseket, de a leggyakrabban mégiscsak inkább szórakoznak a szebbnél szebb nőszemélyekkel. Panaszkodnak is gyakran az akkori bordélytulajok, hogy a rendőrök a legszebb lányokat elhalásszák az orruk előle rendre.

 A dualista Budapest persze tudott a kétes hírű kapcsolatokról, amit a kor sajtója ki is teregetett rendszeresen. Különösen Mikszáth Kálmán nem volt kibékülve a rendőrség fejének viselt dolgaival, többször is hosszú cikkekben, gúnyos viccekben figurázza ki Thaiszot. A köznép és a polgárok meg voltak győződve róla, hogy az alvilág és a rendőrség feje egy és ugyanaz az ember, Thaisz Elek. Ráadásul elszaporodnak a betörések és a csalások is a városban, a rendőrség pedig nem sokat képes tenni a bűnözői csoportok ellen. Az 1880-as évekre olyannyira elszaporodnak a bűnesetek, hogy még a bécsi társszervezet segítségét is kénytelen igénybe venni amagyarok. Ilyen viszonyok közepette elég furcsának tűnik Thaisz Elek érintethetetlensége, aki szinte minden botrányt és bűntényt megúszik, és nem mozdítják el a helyéről. De vajon, hogy történhetett mindez, ki védte őt a legfelsőbb körökből?

 Az biztos, hogy a különböző politikai mozgalmakat és tüntetéseket Thaisz Elek erős kézzel azonnal leverte, így a kormány képviselői minden esetben kiálltak mellette. És az is tény, hogy ebben az időben az örömlányokhoz számos tekintélyes ember is szívesen járt, akik nem szerették volna, ha a bordélyok és a mulatók megszűntek volna egy szigorúbb rendőrfőnök miatt, vagy kiderültek volna viselt dolgaik. Így Thaisz Eleket sok befolyásos politikus és arisztokrata szívesen pártolta, még a császár is jó szemmel nézte tevékenységét, többször személyesen is fogadta a budapesti rendőrkapitányt. Végül mégis Ferenc József volt az, akinek sikerült „nyugdíjba” küldenie a maffia-rendőrfőnököt. 1884. szeptember 27-én díszelőadással megnyílt az Operaház, amelyről nem hiányozhatott Ferenc József császár sem. Az eseményen természetesen ott volt Budapest főkapitánya is, aki elképedve nézte, hogy a tömeg benyomul a frissen felhúzott opera halljába és sorra fellökdösik az előkelőségeket nagy lelkesedésükben. A rendőri sorfal ugyanis egyszerűen képtelen volt féken tartani az érdeklődők tömegét. Ezután Ferenc József maga kérte a rendőrfőkapitány leváltását, amire végül pár hónap múlva került sor. Az idősödő Thaisz Elek ezután Máriabesnyőre, az ottani kolostorba vonult vissza és ott is hunyt el 1892-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2414674991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.04.03. 14:41:49

A történelem ismétli önmagát. Ezek szerint Budapestet már több száz éve a maffia vezeti, ahogy jelenleg is. Az ott élő emberek a nagyok játékainak figurái, szenvedői, fizetői. Semmilyen politikai rendszer se tudja kiirtani őket, hiszen a rendszer is kiszolgálója a maffiának. A játékosok változnak, de a játék ugyanaz marad.

Chilly 2019.04.03. 14:41:55

Érdekes történet... Pedig a cím olvasásakor azt hittem, hogy Pintér viselt dolgairól lesz szó...
süti beállítások módosítása