Őszibarack, a világutazó
2019. július 22. írta: BP Romantikája

Őszibarack, a világutazó

Az őszibarack az aranykor kedvenc csemegéje volt: receptek és múltidézés a barackos, gombóctól egy modern salátáig.

1024px-autumn_red_peaches.jpgForrás: Wikipedia

A mandulával rokon őszibarack az egyik legfinomabb ínyencségnek számított az aranykorban, bár akkoriban a belső kiskertek elterjedésével már egyre több helyen termesztették. A korabeli lapokban se szeri se száma azoknak a jó tanácsoknak, amelyek a barack fejlődésével, betegségeivel és gyümölcshozamával voltak kapcsolatosak. A XIX. században az őszibarackot illették többnyire barack névvel, a sárgabarackra inkább a kajszit használták. Maga a barack Kínából származik, ahol állítólag emberemlékezet óta termesztik, és Perzsián keresztül igen korán eljutott Európába is. Ennek ellenére a ma ismert fajták többsége amerikai fajta, de vajon hogyan lehet ez. Állítólag hiába került be a barack a kínai selyemúton és Perzsián keresztül az antik görög és római birodalmakba, igen rossz híre volt. Egészségre káros ínyencségnek tartották, amely lázat, hidegrázást, gyomorsavat okoz, ráadásul igen hamar megromlik. Bár a kelták a római urakkal dacolva elkezdték a barackok termesztését, a nagy áttörésre egészen a Napkirály érkezéséig kellett várni, aki igen imádta ezt a csemegét és Franciaország egyik fő gyümölcsévé tette. Ekkor már Spanyolországban is virágzott a baracktermelés – hála az egykori mór hódítóknak – innen került át végül az Újvilágba, ahol valódi íves karriert futott be. A ma Magyarországon megtalálható őszibarackfajták túlnyomórésze is valamilyen amerikai állományból származik eredetileg, amelyek pont az aranykorban érkeztek hazánkba.

A kínaiak varázserővel ruházták fel magát a fát, az ágait, virágait, de különösen a gyümölcsét. Démonűző szerként, gyógyszerként, járványok idején amulettnek használták. Az őszibarack általánosan elterjedt tiszteletét tovább erősítették azok a taoista legenda, miszerint létezik egy háromezerévente évente egyszer érő barackfa, amelynek gyümölcse halhatatlanságot okoz. Ha örök életet nem is tartalmaz, de számos fontos vitamint és nyomelemet igen, A és C-vitamint, káliumot és szelént. A benne található kalcium és magnézium kitűnő hatással van a csontokra és az izmokra, mindemellett csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is. Nagy víztartalma és csekély kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, sőt a székrekedést is sikeresen kezeli magas rosttartalma következtében. Ilyen sok jótékony hatás ismeretében nem meglepő, hogy az aranykorban gyakran kínáltak kandírozott barackot vagy barackos gombócot desszertként a lakomák végén.

De hogyan is készül az aranykori barackos gombóc?

Először is szükségünk van félkiló főtt, hámozott, áttört rózsaburgonyára amelyet tésztává gyúrunk 15—20 deka liszttel, 2—3 deka vajjal és 1—2 tojással, csipet sóval. A tészta egyébként túró hozzáadásával is készülhet. A szép simára kidolgozott tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk és egyforma nagyságú négyszögeket vágunk belőle. Minden négyszögbe egy magjától megtisztított kajszi- vagy őszibarackot teszünk, a magot egy hámozott mandulával és egy kockacukorral pótolva. A négyszögeket gombócalakúra formálva, kifőzzük sósvízben, majd vizét lecsurgatva, megforgatjuk vajon vagy zsíron pirított zsemlemorzsában.

 Ha pedig valaki megijedne a kockacukros édességtől, annak álljon itt egy sokkal modernebb és alakbarátabb barackos recept Dobossy Józseftől, a Városliget Café séfjétől:

barack.jpgForrás: Városliget Café 

Meggybalzsamos nyári saláta grillezett barackkal

Zsenge salátaleveleket válogatunk, lehetnek benne a kertben szedett fűszernövények, pl. bazsalikom levelek is, óvatosan megmossuk, salátacentrifugával a vizet kimozgatjuk belőlük. Ezután meggyes-barackos balzsamot készítünk: a friss meggy levét balzsamecetkrémmel, és az áttört barack levével (ehhez használjuk a sérült példányokat) elvegyítjük, ehhez kevés mézet adunk. A többi barackot cikkekre vágjuk a mag körük, és rácson, magas hőmérsékleten a cukortartalmuk segítségével „karamellizáljuk”, vagyis csíkosra sütjük, vigyázva arra, nehogy túlsüljenek. A salátát a barackkal, és az öntettel összevegyítjük, és pirított mandulával megszórva tálaljuk. Remek kiegészítője lehet egy jó rostélyosnak, krémesre sütött hízott kacsamájnak, vagy csak önmagában is remek nyári fogás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4414937534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása