Így lett világhírű a Tungsram
2019. október 28. írta: BP Romantikája

Így lett világhírű a Tungsram

Egy korszakos zseni 30 év alatt a világhírnévig repítette a céget, majd jött a világháború és maradt a KGST piac.

800px-tungsram_logo_svg.png

A Tungsram logója az 1900-as évek elején - forrás: Wikipedia 

A Tungsram története valójában nem Újpesten és még csak nem is a villanykörtékkel kezdődött. Valójában a később világhírnévre szert tévő vállalat egy bécsi cég, Egger Bernát távírdaszerelő műhelyének magyar leányvállalataként indult, és egészen 1887-ig így is maradt. Ekkor kezdett terjedni Edison szénszállas izzólámpája, és Egger kiváló érzékkel szerezte meg a gyártás jogát. A bécsi gyár és a magyar, Huszár utcai műhely már akkor elkezdte az izzók gyártását, amikor más országok és cégek (például a Phillips) még évekre voltak ettől a lépéstől. 1896-ban, az Egger és Tsa Huszár utcai műhelye felvette az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. nevet, majd 5 évvel később – a korábbi területet kinőve – újpestre költöztek. A vállalkozás ekkor az izzók mellett más elektromos berendezéseket – mérőműszereket, áramfejlesztőket – gyártott, de a bevétel nagy része már akkor is az izzókból származott.

Még a költözés előtt, 1892-ben lépett be a céghez egy húsz éves kereskedősegéd, Aschner Lipót, kinek a neve néhány év alatt elválaszthatatlanná vált a vállalatétól. Aschner hihetetlen karriert futott be: 1904-ben aligazgató, 1918-ban kereskedelmi- majd 1921-ben vezérigazgató lett. Mindeközben 1909-ben védelmet jegyeztetett be a Tungsram névre és a körbe foglalt „T” betű logóra. A név magyarázatához tudni kell, hogy a gyár 1906-ban megvásárolta Just Sándor és Franjo Hanamann szabadalmát a volframszál előállítására, mely az eddigieknél megbízhatóbb és hosszabb élettartamú izzók gyártását tette lehetővé. A volframot angolul Tungstennek, németül Wolframnak nevezik és a kettő összevonásából alakította ki Aschner a később világszerte megismert nevet.

farago_geza_poster_for_tungsram_light_bulbs_ca_1910.jpgTungsram Plakát 1910 - forrás: Wikipedia

Aschner kiváló kereskedelmi érzékével tisztában volt vele, hogy a hirtelen jött nemzetközi siker és a piaci elsőség csak akkor tartható fenn, ha a vállalat élen jár a technológiai fejlesztésekben is. Ennek megfelelően létrehozta és folyamatosan bővítette a gyár kutatási részlegét, ahová a korszak legkiválóbb elméit gyűjtötte össze. Emellett azon is folyamatosan dolgozott, hogy a telephely gyártási volumenét is növelje. Ehhez a technológiát és a legmodernebb tömeggyártásra alkalmas automata gépeket a General Electric adta 1922-ben, részesedés fejében (1932-re az amerikai cég már többségi tulajdonossá vált a Részvénytársaságban).

aschner_lipot_1.jpgAschner Lipót - forrás: Wikipedia

A Tungsram a két világháború alatt nagy mennyiségű hadiipari megrendelést kapott, melynek folyományaként a legjövedelmezőbb gyártmányaik a rádiócsövek lettek. A sikerszéria pedig még az első világégés után is kitartott. A második világháború azonban több fronton is hatalmas károkat mért a világhírű telephelyre. A harcok közben sok találatot szenvedtek el az épületek, majd az orosz hadsereg a gépeket szinte teljes egészében, a késztermékeknek pedig a felét kárpótlás gyanánt elszállította. Emellett a háborúban a nyilasok közreműködésével maga Aschner is koncentrációs táborba került, ahonnan a részvénytársaság szabadította ki 100 ezer svájci frank jóvátétel fejében, majd orosz közvetítéssel 1948-ban térhetett vissza, gyakorlatilag halálos betegen. A Mauthauseni táborban töltött évek hatására 1952-ben, 79 évesen halt meg, ám dolgozni az utolsó napig eljárt újpestre. Elhivatottságát éppen ez mutatja a leginkább, hiszen a gyárat már 1948-as visszatérésekor államosították, és ekkortól gyakorlatilag a magalakuló KGST piacra termelt. Ezzel párhuzamosan Aschner szerepe döntési jogkör híján súlytalanná vált. A sors furcsa fintora, hogy a rendszerváltás után az a General Electric vásárolta fel és mentette meg a Tungsramot, mely annak idején – a tömeggyártás beindításával – a világhírnévhez is hozzásegítette a vállalatot.   

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4315185182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöff 2019.10.29. 04:33:54

Bármilyen világításos eszközt(izzót) vettem a tungsram bírt a a legtovább

Osram német minőség pff drágán adott olcsó kínai vacak ma már
talán még a Phillips az minőségi volt.

Mistral1011 2019.11.05. 11:30:00

A GE már régen eladta a márkát, a logót, mindent :-(
Az egyik utolsó T márkaboltban mondták, hogy a kínai gyártó a magyarok meg néhány arab ország miatt tartotta meg a Tungsram piros-kék csomagolását - de belül már a szutyok van :-(
Újpesten a belső mérnök-gárda vásárolta ki magát a GE-ből, próbálnak megélni. Drukkolok nekik!

Közepes 2019.11.05. 11:30:16

Azért az is egy szép történet, hogy hogyan került a GE-hez a vállalat a rendszerváltás után.

Pic 2019.11.05. 11:30:17

Mesélte egy ismerős mérnök, hogy amikor a GE megvette a gyárat akkor megkérdezték mennyi a vákuum egy égőben?
A magyarok büszkén mondták, hogy az biza rendesen 90% felett van.
(Ha levegő lenne benne akkor ugye gyorsan tönkre menne.)

Erre a GE mérnökök csóválták a fejüket, hogy "Ti miből éltek??? Hogy akartok eladni?"

Na akkor mostantól jó lesz oda a 70% is!

Ez a kapitalizmus.

Nagykörúton túli magyar 2019.11.05. 11:30:21

Abban az időben viszonylag sok "irodistát" tettek meg egyszer csak vállalatigazgatóvá pusztán a származása miatt... A "korszak legkiválóbb elméi" végezték itt a valódi munkát, szó nem volt itt "kiváló kereskedelmi érzékről". Sokat elmond erről, hogy mindössze 10 év kellett neki ahhoz, hogy külföldiek kezére játssza át a többségi tulajdont.

(gondolom ez a vélemény is moderálva lesz, kedves posztoló, mert vitatnod nehéz lenne ;) )

Dan da Man 2019.12.02. 12:58:06

@Nagykörúton túli magyar: Bár moderálva lett volna. De hát virágozzék az antiszemita virág is. Szerencsére el lehet taposni. Pont úgy, ahogy a hozzád hasonló trollok minden témát...
Állítólag gyűjtenek Hitler klónozására, szóval ha gondolod, elmehetnél inkább vállalni egy extra műszakot, hogy legyen miből adakoznod. Addig se itt vagy.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2019.12.09. 14:20:40

Megmentette volna? Átvette a piacát, a működő fénycsőgyártást áttolták a távol-keletre, egy halom legendás gyárát bezárták. Meg lehet nézni pl a váci gyárat, azóta is kihasználatlanul rohad.

gigabursch 2019.12.09. 14:20:45

A GE kivásárlása nem megmentés volt, csak piackezelés.
Egyben kinyírta a patinás Tungsram SC-t.

citrix 2020.01.30. 09:58:21

Tranzisztort és egyéb félvezető eszközöket is gyártott a cég.

Perler Zuárd 2020.02.04. 12:10:45

Ne feledkezzünk meg a vákuumtechnikai gépgyárról sem.
süti beállítások módosítása