Egy feleséggyilkos nyomában
2019. február 14. írta: Lynxa

Egy feleséggyilkos nyomában

Korának egyik legsokoldalúbb tehetsége volt a drogos feleséggyilkos Csáth Géza, aki különc írásaiban az emberi lélek és a függőség legmélyebb bugyraiba kalauzolja olvasóit

csath.jpg

Csáth Géza

Fotó: wikipedia 

 

Ki volt Csáth Géza, aki csupán másfél évtizedet töltött írással, és az utolsó éveiben már nem is volt beszámítható? Azt mindannyian tudjuk, hogy Kosztolányi Dezső unokaöccse volt, aki édesanyja korai halála ellenére viszonylag védett családi környezetben nőtt fel. A kis Brenner József – ahogyan valójában hívták Csáth Gézát - igazi polihisztor volt, akit rengeteg tehetséggel áldott meg a sors. Már egészen fiatalon  kiderült, hogy tehetsége van a zenéhez, a festészethez és az íráshoz egyaránt. Több zeneszerszám is közel állt a szívéhez, már tinédzserként zenekritikákat írt, később pedig ő ismerte fel először Bartók Béla és Kodály Zoltán jelentőségét. Egyetemi évei alatt zenei kritikákat készített és ebből tartotta el magát. S bár a muzsika és az írás élete végéig elkísérte, a középiskola elvégzése után mégis az orvosi egyetemre jelentkezett.

 

Szorgalmas tanulással és az ideggyógyászat iránti kíváncsiságával korán kitűnt társai közül, így gyógyító karrierje is beindult: a híres Moravcsik professzor ideggyógyászati klinikájára kerül gyakornoknak, ahol nemcsak a freudi pszichoanalízissel, de a morfiummal is megismerkedett testközelből. Állítása szerint a függőség kialakulását szerette volna tanulmányozni, amikor először belőtte magát, de ez a kísérlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy később sem tudott a szertől szabadulni. A klinikán eltöltött idő, valamint a saját testén végzett drogos kísérletek hatásának lenyomatát olvashatjuk az Egy elmebeteg nő naplója című munkájában, amelyet Ópium címmel filmesítettek meg később.

 

A rossz nyelvek szerint Csáth Géza – ahogy mindannyian ismerjük írói álnevén a XX. század első felének egyik legjelentősebb alkotóját – nemcsak érzékeny lelkületének köszönhette saját balsorsát, hanem függő természetének is. Fiatal korában a szexet és a gyönyöröket hajszolta, sőt naplójában még részletesen meg is örökítette, az általa „elejtett” nőkkel történt aktusait, ahol a gyengébbik nem tagjai csak pusztán eszköznek voltak tekintve. Később a nők élvezetét a drogokra cserélte: először csupán a függőség természetét szerette volna megismerni a morfin által, de az ópium, a morfium sokkal erősebbnek bizonyult nála. Sem az időnként végigszenvedett elvonó-kúrák, sem felesége, Jónás Olga szerelme nem tudta megmenteni saját magától az írót. Házasságot kötött, még gyermekük is született Olgával, de eszement féltékenysége és folyamatos testi bajai, a drog börtöne nem hagyta nyugodni. A nők iránt érzett szenvedélyét és megvetését mi sem példázza jobban, hogy házassága alatt arra kényszerítette feleségét, hogy végigolvassa a szexuális kalandjairól szóló fiatalkori naplóját. Pedig az asszony mindent megtett a férjéért, ha kellett segített neki az elvonási tüneteket enyhíteni, ha kellett drogot csempészett be számára az elvonóra. Ennek ellenére mégis a halál lett a jutalma, 1919-ben egy lázálmos napon Csáth Géza egyszerűen lelőtte feleségét a gyermekük szeme láttára.

 

Csáth ezután öngyilkosságot kísérelt meg. S bár ekkor még egy szomszédos katonaorvos meg tudta menteni az életét, a következő önmérgezés már sikerrel járt pár nappal később. Csáth Géza alig 31 évesen, pont 100 évvel ezelőtt hunyt el, s rövidke, alig több, mint egy évtizedes pályafutása alatt is maradandót alkotott. Gondoljunk csak a bravúrosan megszerkesztett novelláira A varázsló kertje című kötetben, vagy az idegbajt és függőséget sebészeti pontossággal ábrázoló Egy elmebeteg nő naplója című munkájára, vagy a lélek legsötétebb bugyrait is feltáró Anyagyilkosság című novellájára.

 

Ha szeretnél többet megtudni a tragikus sorsú Csáth Gézáról, akkor regisztrálj a MiroArt következő irodalmi estjére.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1114625240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2019.02.15. 09:22:58

Kissé elnagyoltnak tűnik ez az írás és nem igazán romantikus. :)

Teljesen hiányzik belőle, hogy vajon miből alakult ki a függősége, milyen volt a gyerekkori családi környezete, ami nyilvánvalóan kulcsszerepet játszott ebben. Hiszen már a szexkalandok hajszolása is egyértelműen utal a szexfüggőségére, a drogfüggőség csak szerváltás volt...
Valószínűleg annak idején még ezt nem próbálták összefüggéseiben kezelni, egy elvonókúra semmit nem ér, ha közben a függő személyiség nem próbál meg saját magával szembenézni és a problémája gyökerét megkeresni.
"Pedig az asszony mindent megtett a férjéért, ha kellett segített neki az elvonási tüneteket enyhíteni, ha kellett drogot csempészett be számára az elvonóra".
Ez pontosan az a viselkedés egy hozzátartozó részéről, ami a függőség fenntartásában segít, nem pedig a felépülésben. De valahol érthető, hiszen eleve ha egy ilyen függő személyiséghez vonzódott, akkor nála is komoly mentális problémák lehettek.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2019.02.15. 09:23:04

Ebből is látszik, hogy a drogosok közveszélyesek. Hiába írt akármit, gyilkos lett a végén, fel kellett volna akasztani. Semmilyen drogmámoros írás nem mentheti fel; a kemény drogosok ezért életveszélyesek, mert irracionálisan is ölnek vagy rabolnak.

aranea 2019.02.15. 12:55:08

@Molnárgörény: lehetett volna akasztani, ha elég gyorsak az öngyilkossága előtt... ő is halni akart

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2019.02.17. 17:44:14

Az igazi, "profi" bűnöző és a drogos között az a különbség, hogy a bűnöző voltaképpen úgy dolgozik, mint az orvos: a haszon-kockázat arányt mérlegeli, hiszen nem akar lebukni. Éppen ezért a potenciális áldozatok is meg tudják tenni ugyanezt: így elkerülhetik az áldozattá válást. A drogosok esetén ez nem lehetséges: akár drogmámorban, akár elvonási tünetek esetén a magatartásuk teljesen irracionálissá válik, akkor is támadnak, ha esélyük sincs megúszni. Vittem el egy, a járókelők által félig agyonvert drogost, aki délelőtt 11-kor a zsúfolt Nyugati téri aluljáróban támadt rá egy öregasszonyra, ritka brutális módon. Elvonása volt, semmit sem mérlegelt.
A büntetőjog ezért a részegen vagy drogozva elkövetett tettek esetén objektív felelősséget alkalmaz: a tudatzavar nem enyhítő körülmény vagy büntethetőséget kizáró ok.
Nekem az a nagyon furcsa a történetben, hogy hogyan maradhatott Csáth Géza szabadlábon a gyilkosság után? Nemigen lehetett kétséges, hogy ő a tettes!
Mellesleg én is tartok otthon morfiumot, mert bármikor szükség lehet rá, a balkamra-elégtelenség legtöbbször éjjel alakul ki. De soha eszembe nem jutott, hogy kipróbáljam, és nem is fogom. A saját józan eszemet többre tartom a drogmámornál.

Dorinda41 2019.02.17. 17:44:54

A gyerekem 10-es irodalmi olvasókönyvében találtam tőle egy novellát. Először el sem akartam hinni, hogy 15-16 éves érzékeny lelkű kiskamaszokkal ilyen förmedvényt akar olvastatni valami elmebeteg minisztériumi idióta. Én nemes egyszerűséggel kitéptem a gyerekem könyvéből a lapokat. Soha nem csonkítottam meg könyvet, de most egyszerűen muszáj volt. A tanárnőnek beírtam, hogy a lányom nem vehet részt azokon az órákon, ahol ezt a förmedvényt tanulják. Nyugodtan adjon neki igazolatlan órát, de küldje ki. A tanárnő közölte, hogy ő sem ért egyet azzal, hogy ebben a korban, pont ezt a gyerekek által elkövetett gyerekgyilkosságról szóló novellát kellene tanítani, de sajnos érettségi tétel is lesz, tehát kötelező. Semmit sem vesztett a gyerek, hogy kimaradt az életéből. Szerencsére az érettségin Arany János Őszikék jutott neki. Nekem pedig maradt az, hogy egy életre megjegyeztem a nevét ennek az elmebetegnek, nehogy véletlenül olvassak még tőle valamit. Egy életre elég volt az az egy novella.

s 2019.02.17. 17:45:00

Egy fasz volt, ha megengeded ezt nekem. Méghozzá egy hülye fasz.
süti beállítások módosítása