A Karádyról szőtt hamis legendák
2019. augusztus 13. írta: BP Romantikája

A Karádyról szőtt hamis legendák

Leszbikusnak, kettős kémnek és politikusok titkos szeretőjének tartották a két háború közötti időszak legnagyobb filmsztárját, Karády Katalint.

karady_katalin.jpgForrás: Wikipedia

Tehetős família titkos zabigyereke volt?

A II. Világháború előtti évtized legnagyobb sztárja minden bizonnyal Karády Katalin volt, aki titokzatos tekintetével, különleges búgó hangjával beírta magát a férfiak szívébe, és mindemellett nők ezre utánozták stílusát, mozdulatait. S bár sok filmben és színdarabban szerepelt, mégis keveset tudtak róla az emberek, személyével kapcsolatban számtalan valós és hamis legenda terjedt el, amelyeket ő maga sem igyekezett megcáfolni vagy helyre tenni. Már a származása is kétséges volt: hiába írja minden életrajzírója, hogy egy egyszerű kőbányai cipészmester hetedik gyermekeként született 1910-ben, Kanczler Katalin néven, pár évvel ezelőtt feltűnt egy állítólagos rokon, aki váltig állította, hogy Karády egy tehetős arisztokrata ifjú zabigyereke volt. Erre pedig a keresztségben kapott családnév és a köztük lévő biológiai hasonlóság a bizonyíték. S mivel a kis Katalin alig hatévesen Svájcban és Hollandiában is töltött némi időt, a hirtelen felbukkant hozzátartozó ebben is a titkos, tehetős apuka befolyását látta, nem pedig a 10-es években aktív Vöröskereszt jótékonysági munkáját. A titkos édesapáról szóló pletykákat talán csak a színésznő tudta volna megcáfolni, aki viszont élete végéig hallgatott származásáról.

Fiatalon elcsábította magát Churchillt is?

A kis Katalin mindenképpen szeretett volna kiemelkedni a család nyomorából, ezért tehetős pártfogók után nézett. Ennek nyomán terjedt el egy minden valóságalapot mellőző pletyka, miszerint 1929 nyarán rövid románcba keveredett Winston Churchillel a Balaton partján. Állítólag még egy miniregény is született a későbbi brit miniszterelnök tollából Balatoni nyár címmel, amelyben elmeséli ezt a különleges kalandot. Természetesen Magyarországon azért nincs nyoma e könyvnek, mert Karády pályája csúcsán a fordításokat bezúzatta. A sztori csak ott hibádzik, hogy Churchill sohasem járt a Balatonon, és ilyen című regénye sem jelent meg. Ráadásul ebben az időben Karády Katalin már első férje, Varga András Rezső adóhivatali vámtiszt mennyasszonya volt, akihez a következő évben feleségül is ment, majd három év múltán a férfi javaslatára elváltak.

Bár imádták a férfiak, ő a nőket szerette?

Ezután Karády elsősorban a karrierjére koncentrált. Tánc- és énekórákat vett, színészmesterséget tanult, se egy újságírónak, Egyed Zoltánnak a jóvoltából bekerült a színházi körökbe és ismertté vált a nagyközönség előtt is. Még a nevét is tőle kapta! Az országos sikert és a sztárnimbuszt a Halálos Tavasz című filmnek köszönhette, amelyben Jávor Pállal, az aktuális szívtipróval játszott együtt. Sokan hírbe is hozták a csodás, összeillő párost, de Jávor ekkor már boldog házasságban élt, és esze ágában sem volt Katalinnal viszonyt folytatni. Egyesek szerint a színésznő igazi férfifaló volt, mások szerint viszont mély hangja, darabos mozgása és cigarettaimádata is bizonyította, hogy valójában a nőket szerette. Ennek a pletykának még később is táptalajt adott az a tény, hogy miután disszidált Magyarországról élete második felében is egy nővel, mégpedig egykori házvezetőnőjével Mohácsi Ilonával élet együtt. Ő volt mellette a halálos ágyánál New Yorkban, és ő örökölte a színésznő hagyatékát is.

800px-karady_katalin_es_javor_pal_egy_tal_lencse_film_szinhaz_irodalom_1941.jpgKarády Katalin és Jávor Pál - Forrás: Wikipedia, Film Színház Irodalom

Kettős kémként dolgozott a háború alatt?

Maga Karády súlyos magányát egy reménytelen, elveszett szerelemmel indokolta még élete végén is, amit a Horty-rendszer egykori kémfőnöke, Ujszászy István iránt érzett. Az valóban igaz, hogy valami lehetett közöttük, hiszen megismerkedésük után Ujszászy még egy budai villát is vásárolt az ünnepelt színésznőnek, majd pedig el is jegyezte. A házasságból viszont nem lett semmi, mivel közbeszólt a történelem: a tábornokot az oroszok elhurcolták és megkínozták a II. Világháború végén, aki ma is tisztázatlan körülmények között vesztette életét valahol külföldön. Karády Katalin súlyos, hónapokig tartó depresszióba esett, amikor megtudta a hírt. Ez nem tett jót a karrierjének, mint ahogyan az sem, hogy a háborúban kettős kémnek tartotta őt mindenki. Ezt a pletykát táplálta az is, hogy egy kémtiszt kedvese volt, valamint éppen akkor jelent meg a mozikban legújabb filmje, a Machita, amelyben egy kémnőt játszott. Mindenesetre sem a jobboldalnak, sem a baloldalnak nem kellett a szupersztár: az előbbieknek nem tetszett, hogy a háborúban rendre mentette a zsidókat és szoros kapcsolatban volt a baloldali politikai körökkel, míg utóbbiaknak túl jobboldali volt Horty-barát múltjával és polgári imázsával.

Kennedy intézte el amerikai letelepedését?

Végül a színésznő 1951-ben elhagyta az országot és előbb Európában, majd Brazíliában és az USA-ban telepedett le. Állítólag az amerikai vízumját maga Kennedy elnök intézte el, mert rajongott a gyönyörű színésznőért. Ebből a sztoriból a róla vezetett FBI akták tanúsága szerint csak annyi igaz, hogy az elnök testvérei, mégpedig Edward Kennedy szenátor és Robert Kennedy későbbi elnökjelölt segítettek neki a letelepedésben Amerikában, ahol Karády már nem vágyott fényes karrierre. Bár egykoron még Hollywoodra is méltónak tartották, ő inkább a nagy almába költözött, és kalapszalont nyitott. Itt is élt egészen élete végéig, fellépést igen ritkán vállalt, és nem látogatott vissza soha hazájába, interjút is igen nehezen adott magyar riportereknek, teljesen visszavonultan élt az egykori filmcsillag.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3015005942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása