Rendhagyó útikönyvek a századfordulós Budapestről
2018. május 02. írta: Lynxa

Rendhagyó útikönyvek a századfordulós Budapestről

Néhány rendhagyó budapesti „útikönyv” neves íróinktól, amelyek hihetetlen érzékkel tárják elénk a XIX. század második és a XX. század első felének fővárosát. Ismerd meg Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és Szerb Antal kedvenc budapesti sztorijait!

 

A blog indulása óta sokan kérdezték tőlünk, hogy mi alapján válogatjuk ki a témákat és milyen ötletek segítenek abban, hogy a lehető legérzékletesebben megrajzoljuk az egykori Budapest különleges arculatát és világát. Egyértelmű, hogy irodalmunk kiválóságaihoz mindig fordulhatunk ihletért, Krúdy, Karinthy és Szerb Antal nemcsak imádták a fővárost, de hibátlan érzékkel örökítették meg az itt lakók életét, szokásait és kedvenc helyeit.

 

Gondoljunk csak Krúdy Gyula Vörös postakocsijára, ahol a vidékről fővárosba vetődött színésznők milyen hihetetlen érzékkel tárják elénk a kor hangulatát, szinte érezzük az illatokat, az ízeket és átérezzük a szerelmi bonyodalmak viszontagságait.

 

krudygyula.jpg

Krúdy Gyula

Forrás: wikimedia

 

Krúdy a főváros és az ott élhető bohém élet szerelmese volt: 1896-os ideköltözése után rögtön meg is házasodik, és gyermekei születnek, ez nem akadályozza meg abban, hogy továbbra is dorbézoljon. Imádott étterembe járni, naponta akár több helyen is evett, a gasztronómia megszállottjaként számtalan gyönyörű sort szentelt például a Szinbád sorozatbanis kedvenc ételeinek és italainak. Az étel és ital mellett nagy csodálója volt a hölgyeknek is, Adyval közös éjszakai dorbézolásairól rengeteg anekdota keringett az akkori fővárosban. Krúdyt folyamatosan foglalkoztatták Budapest kiemelkedő figurái, így például Budapest vőlegényecímmel regényt tervezett írni Podmaniczky Frigyes báróról is, de végül csak a jegyzetei és rövidebb írásai maradtak fent ebből a vállalkozásból, amelyek még így is korhű rajzai az akkori fővárosnak.

 

Ha pedig humoros történetekre lennénk kíváncsiak, akkor lapozzuk fel Karinthy Frigyes Budapesti emlékcímű gyűjteményét.

karinthy_frigyes.jpg

Karinthy Frigyes

Forrás: wikimedia

 

Karinthy a tőle megszokott könnyed stílusban festi le érzékletesen a fővárosi kávéházak tipikus figuráit, akikkel minden bizonnyal ő is gyakran összefutott a Hadikban vagy a Centrálban, a városi élet jellemző alakjait, így a főbérlőt, a polgári asszonyokat vagy az iskolák világát, ahogyan ő kisdiákként megélte. A munkáihoz pedig muníciója volt bőven, hiszen Karinthy szinte együtt nőtt fel a világvárossá fejlődő milleneumi Budapesttel. A szellemi, társasági pezsgés mindig is vonzotta, felnőttként magába szippantotta az írózsenit, aki Krúdyhoz hasonlóan a kávéházak állandó vendége volt.

 

S zárjuk a sort a XX. század első felének egyik meghatározó írójával, Szerb Antallal, aki jóval rendszeretőbben élte életét Nyugatos társainál.

fiatal_szerb_antal.jpg

Szerb Antal

Forrás: wikimedia

 

Természetesen azért őt is gyakran találjuk kávéházi asztalok mellett ülve és alkotva, így például kedvenc helye volt a mai Erzsébet körút 30. szám alatti Bucsánszky kávéház, ahol Rejtő Jenő mellett gondolkodott újabb sikergyanús alkotásairól. S bár a hazai és nemzetközi közönség Szerbet elsősorban az Utas és Holdvilágról és a Pendragon legendáról ismerik – amelyeket főként az író külföldi útjai ihlettek – nem szabad elfeledkezni egyik leghumorosabb kötetéről a Budapesti kalauz Marslakók számáracímű munkáról sem. Ebben hihetetlen érzékkel és könnyed iróniával jellemzi a főváros látnivalóit, alakjait, tipikus városrészeit. A Városliget Caféban egyébként május 10-én indul útjára a MiroArt kulturális eseménysorozat, első alkalommal a Római Magyar Akadémia társszervezésében, amely megpróbálja megidézni az egykori Budapest romantikáját. Első alkalommal az éppen 80 éves Utas és holdvilág alapján beszélgetnek a résztvevők, azaz Juhász Anna irodalmár, Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, Szász János filmrendező, Takács Géza színművész és Prieger Zsolt zenész, az Anima Sound System vezetője. (Erről bővebben Facebook oldalunkon olvashatnak).

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1013884608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása