A századforduló legbotrányosabb luxusszállója, ami még ma is működik!
2018. július 02. írta: BP Romantikája

A századforduló legbotrányosabb luxusszállója, ami még ma is működik!

Krúdy botrányos lányszöktetése, Ady kémtörténetei és egy Rejtő által megjósolt vesztegzár – mindez a századforduló egyik legkülönlegesebb szállodájának, a Royal Hotelnek falai között.

800px-royal_szallo_1900.jpg

Forrás: Wikipedia

A századforduló egyik legkiemelkedőbb szállodájához, a Royal Hotelhez (amely a Nagykörúton ma is működik Corinthia Grand Hotel Royal néven) számtalan legenda fűződik. Egyrészt korának egyik legmodernebb hotele volt különböző technikai vívmányokkal, másrészt szaftos botrányoknak adott helyet az egyébként igen elegáns szálloda. Évekig lakott itt Krúdy Gyula és Ady Endre, akik több irományukban is emléket állítottak a különleges intézménynek.

 A Royal Szálló az 1896-os millenniumi kiállítás vendégeinek épült az új körúton, amely már ekkor is Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési vonalának számított. A szállodát Ray Rezső tervezte meg, maga az épület igen modernnek számított: a 250 szoba mellett volt itt posta, bank, fodrász, jegyiroda, s emellett két étterem, kávéház, Gerbeaud cukrászda, olvasóterem is épült, különböző szalonok, hangversenyterem és különtermek is működtek. Ráadásul még telefonálni is lehetett az intézményből, ami különlegesnek számított ebben a korban. Míg a New York Kávéház elsősorban a művészek és a szellemi élet kiválóságainak a gyűjtőhelye volt, addig a Royalt főként a demokraták és a liberális értelmiség látogatta. Kivételt képezett ez alól Ady Endre, akit különleges kapcsolat fűzött a helyhez. Nagybetegen több hónapig lakott itt egy utcáról nyíló szobában, amit Krúdy Gyula szerzett számára. Ady egyébként a szabadidejét is szívesen töltötte a Royal kávéházában, mivel úgy vélte, hogy a nem messze lévő New Yorkban székelő irodalmárok rosszat szeretnének neki. Még kémeket is alkalmazott, akik hozták vitték a különböző híreket az ellenségesnek vélt New York kávéházi társaságról. A legnagyobb botrány mégsem hozzá fűződik, hanem „szobaszervezőjéhez” Krúdy Gyulához.

Mint ismeretes a századfordulós Budapesten, a művészeti élet képviselői sokkal kényelmesebbnek tartották a szállodai életet, így egyedülállóként ritkán tartottak fel saját lakást, helyette hotelekben laktak. Így tett Krúdy Gyula is, aki előbb a Meteorban, majd a Royalban bérelt lakosztályt. Ez utóbbiból azonban botrányosan kellett távoznia. Egy időben ugyanis nagyon jóban volt a szálloda vezérigazgatójával, Várady Gyulával, akinek felesége Spiegler Bella is igen kedvelte az írót. A családi barátság végül titkos viszonnyá fejlődött a feleség és Krúdy között, ugyanakkor ez soha nem derült volna ki, ha az író nem szeret bele az asszony lányába, Zsuzsikába. Történt ugyanis, hogy a mit sem sejtő Várady és felesége lehívta Krúdyt a balatoni villájukba nyaralni. Ekkor ismerte meg Szinbád megálmodója Bella édeslányát, Rezsán Zsuzsikát, akit 16 évesen rögtön meg is szöktetett. Bella a vasútállomáson kapta el őket, és tajtékzott, nemcsak anyaként hanem megcsalt szeretőként is haragudott Krúdyra, akit az incidens után rögtön ki is tettek a szállodából. Ezután az író a Margitszigeten lévő Nagyszállóba költözött új szerelmével, akit 21 évesen feleségül is vett.

A szálloda hírnevén azonban ez a botrány sem ejtett foltot, továbbra is kedvelt volt a külföldiek és a budapestiek körében egyaránt. S bár a luxus uralkodott mindenütt, a termeket a városi polgárság számára is megnyitották, a fővárosiakat ugyanúgy kényeztették és kiszolgálták, mint a külföldi vendégeket. A kezdetektől művésztársaságok verődtek össze a Royal éttermeiben; a törzsvendég színészek, írók, újságírók itt határozták el a Fészek Klub megalapítását. Szomory Dezső, Botrány az Ingeborg-koncerteken- című vígjátékának is a Royal adott otthont. De később itt működött a város egyik legnépszerűbb mozija is: mivel a közeli Apolló mozi engedélyét bevonták, így a két intézmény vezetői lepaktáltak, hogy a Royal szálló ad otthont a mozgófilmeknek. A hangversenytermet alakították át mozivá, amely 1915. október végén nyitott a Tetemrehívás című filmmel.

Később a nagyhírű szálloda a II. világháború alatt a Gestapo központjaként működött, a XX. század második felében pedig állami szállodát alakítottak ki benne. A 60-as évek közepén egy igen érdekes eset történt a nagyhírű helyen. Az egyik alkalmazotton érdekes kiütések jelentek meg, ezért az állami egészségügyi szolgálat himlőjárványtól tartva 3 hétre vesztegzár alá vette a hotel összes vendégét és dolgozóját. Számos interjú, még könyv is készült az ominózus esetről, amelyben a bennfenntesek úgy nyilatkoztak, hogy a külföldi vendégek és a hazai személyzet a szálloda luxus szolgáltatásait kihasználva igen jól szórakozott. Kilenc hónap múlva pedig több munkatárs hölgy is babának adott életet, olyannyira jól sikerült a karantén. A szálloda egyébként ma is működik, ugyanis a rendszerváltás után megvásárolta a Corinthia lánc és felújították. 2002-re egy vadonatúj épület született, amelyben 415 vendégszobát, 1200 személy befogadására alkalmas báltermet és konferenciatermet, 26 tetőtéri luxuslakosztályt, parkolóházat, kávéházakat, éttermeket, üzleteket alakítottak ki.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7914057924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.07.07. 06:16:55

Ez érdekes volt, köszi!

Jó lett volna néhány ilyen volt - ilyen lett fotó is.

cog3981 2018.07.07. 06:16:59

Hat ez hatalmas sztori :D

Periodista. 2018.07.07. 06:17:09

Ez nagyon érdekes volt, főleg a Krudy Gyulás eset.

Alick 2018.07.07. 06:17:19

Krúdy nagy pinabubus volt, érdekes hogy ez anno az irodalomórán nem került szóba. Akárcsak Arany János pornográf költészete...
:)
süti beállítások módosítása