A zuglói Disney-kastély titkai
2020. május 18. írta: BP Romantikája

A zuglói Disney-kastély titkai

Az ír Guinness sörnek köszönheti létét a zuglói kis Disney-kastély, amelynek fordulatos története még érdekesebb a külalakjánál is.

budapest-xiv-kerulet-laszlo-fulop-lovagvara-.jpgLászló Fülöp Palota- forrás: Zuglói Lexikon

Zuglóban, a Zichy Géza utcában áll a magyar Disney Kastélynak is becézett László Fülöp Palota, amely a filmekből ismert látványos, tornyos, középkori kastélyt idézi még ma is. Nem tudni, hogy az egykoron még pompázatosabb épület belső értékeiből, a gyönyörű műtermekből, stukkókból és fafaragásokból mennyit hagyott meg az idő és a folyton változó lakástulajdonosok hada a ma itt lakóknak, de egy cikk erejéig mindenképpen érdemes felidézni ennek a történetét.

 A palota felépítését nem is a tervezésnél, hanem László Fülöp festőművész bemutatásánál illik kezdeni, aki megálmodta ezt a különös historizáló épületet. Ma már ugyanis nem igen emlékszünk László Fülöpre, pedig az aranykor végén nem volt nála népszerűbb magyar festő Európaszerte. Közvetlen bejárása volt szinte minden európai uralkodó-családhoz, és nincs olyan ország, ahol legalább egy László Fülöp portré ne függne a királyi paloták belső falain. Pedig a kis Fülöp egy szegény polgár-család tagjként látta meg a napvilágot Budapesten 1869. évi június 1-én, és kezdetben fénykép retusálással kereste kenyerét. De miközben megpróbált megélni, egyre érlelődött benne a gondolat, hogy ő bizony festő lesz, első munkái különleges zsánerképek voltak a kor tipikus városi alakjairól (koldus, mosónő, csendőr), ezeket még ma is melegszívvel emlegeti a művészértő közönség. Igen ám, de a tehetséges ecsetkezelőre egy napon felfigyelt a Kosmos-részvénytársaság, amely Ferdinánd bolgár fejedelem képmását akarta sokszorosítani. Ehhez pedig kreatív kivitelezőnek az ifjú László Fülöpöt választották ki. A festő el is ment Szófiába, és ott megfestette az uralkodóról a kért portrét, aki igencsak lelkesedett az elkészült mű láttán. Ezután a fejedelem meleg szívvel ajánlotta őt rokonainak és ismerőseinek Európában. Végül László Fülöp Angliába került, ahol az udvar hivatalos portréfestőjévé vált. Itt ismerkedett meg élete szerelmével, Guiness Lucyval, aki az ír sör-király leánya volt. A szerelmesek hamarosan összeházasodtak, és frigyükből négy fiúgyermek született.

 A család és a karrier elrendezése után László Fülöp visszatért Budapestre, ahol egy méltó otthont szeretett volna létrehozni magának és Lucynak, a tetemes ír hozományból. Megvásárolta hát a Budapesti Városliget Liget egyik közeli telkét (a mai Zichy Géza utcában) és felkérte Gyalus Lászlót egy különleges palota megtervezésére. A tervező műemlékek restaurálásával foglalkozott elsősorban, így nem meglepő, hogy az új épület is igen historikusra sikeredett, leginkább a német gótikus kastélyokat idézte küllemében. A belső tereket – különös tekintettel a négy műteremre - László Fülöp konkrét elképzelései alapján alakították ki. Az 1898-ban épített tornyos palota azonban nem sokáig szolgálta a család kényelmét, hiszen a folyamatos külföldi megrendelések miatt rengeteg időt töltöttek az ország határain túl, és végül a családfő úgy döntött, hogy átteszi székhelyét Londonba és eladja a palotát. Az új tulajdonos pedig nem volt más, mint a híres színésznő, Bajor Gizi második férje, dr. Paupera Ferenc. A bankár agglegényként, 1912 és 28 között lakott itt, egészen addig, amíg házasságot nem kötött az ünnepelt sztárral, akivel közösen új családi otthont vásároltak az elegánsabbnak számító Stefánia úton. A palotát ezután 20 évig, egészen 1947-ig Fehér Zsigmond textilnagykereskedő családja lakta, akik a II. Világháború után kivándoroltak Ausztráliába. Fehérék a háborút követően lakásokra bontották a villát, hogy minél egyszerűbb legyen azokat értékesíteni, viszont a harcok utáni restaurálásra már nem sokat költöttek. A villa felújítására és az eredeti díszítőelemek visszaállítására az előző rendszerben nem igen volt pénz, így lassacskán a Dinsey-kastély belesimult az őt körülvevő házak szürke tengerébe, és csak a szemfüles járókelő szúrja ki a gyönyörű épület kastélyt idéző formáit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1615503434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása