A nagy nevettető szomorú élete
2019. szeptember 09. írta: BP Romantikája

A nagy nevettető szomorú élete

Százezrek imádták Kabos Gyula vicceit, fura beszédét és mozgását, mégis szegényen és szomorúan élte életét.

kabos_gyula.jpgForrás: wikipedia - Kabos Gyula

Az aranykor után letargiába süllyedő Budapest nagy nevettetője, Kabos Gyula soha nem tartotta magát vidám embernek. Bár hadaró beszédén, szerencsétlen megjelenésén dőltek a nevetéstől a színházak és mozik nézői, ő maga súlyos anyagi gondokkal és sikertelen vállalkozásokkal küzdött élete végéig. Pedig abban mindenki egyetértett a 30-as években, hogy nála kiválóbb színészt nem is találhattunk volna a fővárosban és nevével reklámozott filmek sorra nézettségi rekordokat döntögettek.

 

Kabos Gyula egyébként Kann néven látta meg a napvilágot egy zsidó kereskedő hatodik gyermekeként. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy az apa nem támogatta a kis Kabos színészi ambícióit, sőt el is verte párszor, amikor éppen színészkedésen vagy színiiskolába járáson kapta. De az atyai pofonok sem tántoríthatták el az ifjú színészpalántát attól, hogy a világot jelentő deszkákra lépjen. Első bemutatkozása persze balszerencsésre és röhejesre sikerült: Kabos egyszerű statisztaként szerepelt Fedák Sári egyik szuperprodukciójában a Népszínházban, igen ám, de a legelső színpadra lépésekor rögtön a zenekari árokba esett, így a nagyívű karrier helyett a kórházban kötött ki. Ez az incidens nem törte kedvét, hanem szorgalmasan járta a különböző színi iskolákat, Rákosi Szidinél, majd Solymosi Eleknél is megfordult, hogy végül Kunszentmártonban horgonyozzon le alkalmazott színészként, ezután több évre Szabadkára, majd Nagyváradra került, ez utóbbi helyen még egy színtársulat vezetésével is megpróbálkozott. Igazgatóként viszont megbukott, így adóságokkal a nyakában kénytelen volt visszaköltözni a fővárosba a háború végén. Már Budapesten született egyetlen fia is szeretett feleségétől, Puhalag Máriától.

 

A nagy nevettető rögtön népszerű lett a fővárosi közönség körében, hiszen egyszerűen nem tudták megunni a félszeg pesti kispolgár személyét, amit annyiszor alakított a színpadon és a filmekben egyaránt. De miközben sorra kapta a komikus szerepeket, ő végig valamilyen tragikus, komoly feladatra vágyott. S bármennyire is nehéz elképzelni, de hihetetlenül nagyot alakított a Bűn és Bűnhődésben a részeg Marmeladovként, a Magyar Színházban. Még a kritikusok is kénytelenek voltak elismerni, hogy Kabos vérbeli színész, aki mindenféle szerepben különlegeset nyújt a közönségnek. Kabos után kapkodtak a színházi igazgatók és rendezők, játszott a Dunaparti Színház, az Andrássy úti Színház, a Magyar Színház, a Belvárosi Színház és Vígszínház színpadain, de fellépett a Revü és a Pesti Kabaré, a Budai Színkör, a Városi Színház produkcióiban is, valamint a Fővárosi Operettszínházban. A rengeteg munka ellenére a család anyagi helyzete nem sokat javult, ráadásul 1929-ben Kabos megpályázta az éppen anyagi gondokkal küzdő Operett vezetői székét, és rögtön a saját vagyonából 2000 pengőt adott a színház kasszájába. Első lépésként pedig rögtön lecsökkentette a nagy színészek bérét, elűzve ezzel az Operett társulatából például a legünnepeltebb sztárt, Honty Hannát is. Ezt a lépését egyébként egyik színésztársa sem tudta neki megbocsátani, így a társulat jó része ellene fordult, a közönség sem kedvelte meg az újonnan bemutatott darabokat. Kabos pedig két év után megválik az Operettszínháztól.

 marciusi_mese_1934.jpgForrás: Wikipedia - Kabos Gyula a Márciusi Mese című filmben

A sok üröm közé azonban némi öröm is vegyült, ugyanis ekkor forgatja le a híres Meseautó című filmet, ami Kabos számára meghozta az országos ismertséget és népszerűséget. 1931 után már nincs olyan film, amiben ne kapna legalább valamilyen kis szerepet. A filmszínészi karrierjének a II. Világháború és az előtte kialakuló zsidóüldözés vetett véget. Zsidó származása miatt nevetséges gázsikkal szúrták ki a szemét, legutolsó nagy játékfilmjét, a Lovagias Ügyet pedig a szélsőjobbosok közbejárására be is tiltották. Ezután Kabos Gyula úgy dönt, hogy családjával együtt Amerikába utazik és ott keres magának új hazát és új színpadot. Ez utóbbira azonban nem igen került sor: több kisebb sikertelen kabaréturné után megpróbál angol nyelven érvényesülni, de komolyan megbetegszik és 1941-ben meghal. New Yorkban temetik el a színészóriást, és itthon a háború közepette nem is igen foglalkoznak azzal, hogy Kabos Gyula meghalt valahol Amerikában. Végül 1996-ban hozták haza hamvait végakarata szerint, hogy örök nyugalomra helyezzék a Farkasréti Temetőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5515035760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása