Mennyire előnyös kávézóból dolgozni? Ezek egykoron munkahelyként és élettérként szolgáltak a XIX. és XX. század művészeinek, tudósainak, polgárainak. Az elmúlt pár évben a digitális világ fejlődésével korunk szabadúszói, menedzserei és bloggerei ismét felfedezték maguknak a kávéházakat.
Számtalan legenda és történet szól arról, hogy az 1800-as években és a múlt század elején a művészek, írók, költők és a polgárok egyaránt a kávéházakban töltötték az idejüket. Egyfajta élettérként szolgált számukra, ahol dolgozhattak, olvashatták a friss újságokat, találkozhattak az munkatársaikkal, ismerőseikkel, barátaikkal. Sokan pont a hajléktalanság miatt életvitelszerűen jártak a kávéházakba, ahol egy olcsó kávé mellett melegedhettek, olvasgathattak akár órákon keresztül. A nagypolgárok lakásai sem voltak alkalmasak a hétköznapi feladatok ellátására, így inkább ők is a kávézókban intézték mindennapi ügyeiket. Sokan közülük nehezményezték, hogy a kávéházak társadalmi státuszra tekintet nélkül, bárkit beengedtek kávézni. Ez a nyitottság viszont gyönyörű irodalmi műveket, értékes rajzokat és festményeket, nagy találmányokat, új társadalmi folyamatokat, olykor forradalmat hívott életre mind Magyarországon, mind külföldön. A kávéházak nemcsak találkozópontként szolgáltak, hanem alkotóműhelyként is. Hazánkban a kávéházi kultúra a XX. század második felében teljesen átalakult, a munka és az alkotás kiszorult ezekről a helyekről, maximum baráti társaságok ültek be kávézni alkalmanként, a fiatalok pedig új találkozópontokat kerestek, így lettek egyre divatosabbak a 90-es években a plázák.
Ma már a kávézók mindennapos vendégei
Az új évezred viszont ismét átalakította a kávéházi piacot, hiszen az internet, a mobilfónia fejlődésével egyre szabadabbá vált a munkavégzés. Ma már nincs szükség munkahelyre ahhoz, hogy valaki digitálisan dolgozzon. Elég egy laptop, egy mobiltelefon és egy jól működő wifi, gyakorlatilag a szolgáltatóiparban dolgozók, tanácsadók, IT területen működők, designerek, újságírók, bloggerek dolgozhatnak bárhonnan. Ezeket az új, mobil munkatársakat hívják külföldön digitális nomádoknak! A digitális világ szereplői pedig ismét felfedezték maguknak a kávéházakat, ahol ingyen wifi mellett akár órákig is dolgozhatnak zavartalanul. Érdekes, hogy a kávéházi etikett manapság már arra is kitér, hogy mennyit illik fogyasztani, ha kávézóból dolgozunk. Eszerint 4-5 óránként mindenképpen érdemes valamit rendelni, ha zavartalanul szeretnénk dolgozni a kávézó ingyen wifijét használva. Külföldön egyre többet lehet olvasni arról, hogy a kávéházak mellett más extrém helyeket is elfoglalnak a digitális nomádok, így például a parkokat, köztereket. De az biztos, hogy télvíz vagy eső idején sokkal kellemesebb egy meleg helyen dolgozni, mint a szabad ég alatt. A munkavégzők mellett egyébként a fiatalok is ismét felfedezik a kávéházak világát. Egy amerikai kutatás szerint a mai tizenévesek már nem járnak plázákba, a barátaikkal inkább kávézókban és éttermekben találkoznak.
Egy korábbi felmérésben egyébként a magyarok kevésbé lelkesen nyilatkozta a kávéházi munkáról, főként az 50-60 éves korosztály tagjai. A kávézóból való munkavégzés hátránya, hogy a telefonon közölt bizalmas információkat bárki meghallhatja, fokozottan kell ügyelni a személyes értékekre, zavaró a vendégek alapzaja és nincs scanner vagy nyomtató. A fiatalabb korosztályból kikerülő kávéházhívők viszont a környezet inspiráló voltát emelik ki előnyként, és az is biztos, hogy olcsóbb egy kávézóban dolgozni és ott találkozni az ügyfelekkel, mint egy bérelt irodában. Ráadásul a kávé is tökéletes, ebédelni is lehet, az ingyen wifi csak hab a tortán.