Ismerd meg korunk Karinthyját, a digitális nomádot!
2017. március 23. írta: Lynxa

Ismerd meg korunk Karinthyját, a digitális nomádot!

Mennyire előnyös kávézóból dolgozni? Ezek egykoron munkahelyként és élettérként szolgáltak a XIX. és XX. század művészeinek, tudósainak, polgárainak. Az elmúlt pár évben a digitális világ fejlődésével korunk szabadúszói, menedzserei és bloggerei ismét felfedezték maguknak a kávéházakat.

Számtalan legenda és történet szól arról, hogy az 1800-as években és a múlt század elején a művészek, írók, költők és a polgárok egyaránt a kávéházakban töltötték az idejüket. Egyfajta élettérként szolgált számukra, ahol dolgozhattak, olvashatták a friss újságokat, találkozhattak az munkatársaikkal, ismerőseikkel, barátaikkal. Sokan pont a hajléktalanság miatt életvitelszerűen jártak a kávéházakba, ahol egy olcsó kávé mellett melegedhettek, olvasgathattak akár órákon keresztül. A nagypolgárok lakásai sem voltak alkalmasak a hétköznapi feladatok ellátására, így inkább ők is a kávézókban intézték mindennapi ügyeiket. Sokan közülük nehezményezték, hogy a kávéházak társadalmi státuszra tekintet nélkül, bárkit beengedtek kávézni. Ez a nyitottság viszont gyönyörű irodalmi műveket, értékes rajzokat és festményeket, nagy találmányokat, új társadalmi folyamatokat, olykor forradalmat hívott életre mind Magyarországon, mind külföldön. A kávéházak nemcsak találkozópontként szolgáltak, hanem alkotóműhelyként is. Hazánkban a kávéházi kultúra a XX. század második felében teljesen átalakult, a munka és az alkotás kiszorult ezekről a helyekről, maximum baráti társaságok ültek be kávézni alkalmanként, a fiatalok pedig új találkozópontokat kerestek, így lettek egyre divatosabbak a 90-es években a plázák.

nomad.jpg

Ma már a kávézók mindennapos vendégei

 

Az új évezred viszont ismét átalakította a kávéházi piacot, hiszen az internet, a mobilfónia fejlődésével egyre szabadabbá vált a munkavégzés. Ma már nincs szükség munkahelyre ahhoz, hogy valaki digitálisan dolgozzon. Elég egy laptop, egy mobiltelefon és egy jól működő wifi, gyakorlatilag a szolgáltatóiparban dolgozók, tanácsadók, IT területen működők, designerek, újságírók, bloggerek dolgozhatnak bárhonnan. Ezeket az új, mobil munkatársakat hívják külföldön digitális nomádoknak! A digitális világ szereplői pedig ismét felfedezték maguknak a kávéházakat, ahol ingyen wifi mellett akár órákig is dolgozhatnak zavartalanul. Érdekes, hogy a kávéházi etikett manapság már arra is kitér, hogy mennyit illik fogyasztani, ha kávézóból dolgozunk. Eszerint 4-5 óránként mindenképpen érdemes valamit rendelni, ha zavartalanul szeretnénk dolgozni a kávézó ingyen wifijét használva. Külföldön egyre többet lehet olvasni arról, hogy a kávéházak mellett más extrém helyeket is elfoglalnak a digitális nomádok, így például a parkokat, köztereket. De az biztos, hogy télvíz vagy eső idején sokkal kellemesebb egy meleg helyen dolgozni, mint a szabad ég alatt. A munkavégzők mellett egyébként a fiatalok is ismét felfedezik a kávéházak világát. Egy amerikai kutatás szerint a mai tizenévesek már nem járnak plázákba, a barátaikkal inkább kávézókban és éttermekben találkoznak.

Egy korábbi felmérésben egyébként a magyarok kevésbé lelkesen nyilatkozta a kávéházi munkáról, főként az 50-60 éves korosztály tagjai. A kávézóból való munkavégzés hátránya, hogy a telefonon közölt bizalmas információkat bárki meghallhatja, fokozottan kell ügyelni a személyes értékekre, zavaró a vendégek alapzaja és nincs scanner vagy nyomtató. A fiatalabb korosztályból kikerülő kávéházhívők viszont a környezet inspiráló voltát emelik ki előnyként, és az is biztos, hogy olcsóbb egy kávézóban dolgozni és ott találkozni az ügyfelekkel, mint egy bérelt irodában. Ráadásul a kávé is tökéletes, ebédelni is lehet, az ingyen wifi csak hab a tortán.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9512308381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.24. 06:30:41

Kávézóban ücsörögve dolgozni annak alternatíva akinek nincs komoly munkája. Nyelvórát adni, designerkedni, bloggerkedni, valami gagyi MLM-et tolni lehet a sztárbákszban, de mondjuk egy orvos, ügyvéd nem praktizálhat egy kávézóban. Elvileg...mert ismertem olyan ügyvédet, aki csak papíron tartott fenn egy irodát, amúgy kávézókban fogadta az ügyfeleit. Pedig nem is a drága Budapesten, hanem vidéken praktizált.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.29. 18:25:38

Ha elég kicsi a bizniszed, azt otthonról is lehet az ebédlőasztal mellől, ágyból. Egy adag kávé harminc forint, a süti is olcsó.

Ha elég nagy a bizniszed, akkor a kávéházban nehéz fókuszálni, hol egy konnektor, kéne egy bazi nagy monitor, néha meeting room, profiltól függően. (coworking space... ahol még kávé is van.)

Szóval kávézóból el lehet emailezgetni, arra talán elég a laptop, de az max pár óra. Grafikus, tervező, mérnök, programozó nem fog kávéházból dolgozni. Max 1-2 ponyvaregény iró (ilyet konkrétan ismerek, de munkaidjének ő is max 5 százalékát tölti egy kávézóban, csak hogy posztolhasson egyet instára)

Az ilyen cikkek, amik feltalálják a digitális nomád cimű melegvizet, kb havonta, ugyanazokat a kliséket sütügetik 10 éve. Még wifi sem kell, manapság egy korlátlan/40-50GB mobilnet csomag nem túl drága, ha munkára kell, akkor nem egy nagy érvágás a 10 ezer forintos havidij. Innentől kezdve viszont szó.

Szóval - a blogolást tipikusan lehet kávézóból csinálni, csináld egy hétig, vezesd mennyibe került, mik voltak a problémák, mik a jó oldalai, és számolj be. Az picit érdekesebb lesz. De ne csalj, küzdj meg a konnektorért, egyél-igyál ott, és _minden_- munkát tessék onnan csinálni, mintha az lenne az iroda. Napi 6-8-10 órában.
süti beállítások módosítása