Képzeletbeli riport egy századfordulós női budoárból
2017. november 10. írta: BP Romantikája

Képzeletbeli riport egy századfordulós női budoárból

A hölgyek élete a XIX.-XX. század fordulóján jócskán átalakult, egyre izgalmasabbá vált. Egy képzeletbeli riportban idézzük fel az aranykor úriasszonyainak hétköznapjait, amelyek az urakéhoz hasonlóan szoros időbeosztás alapján zajlott.

fortepan_26056.jpg

Úrihölgyek - forrás: Fortepan (a fotó csak illusztráció)

Lassan 11 óra, a nap erősen besüt a behajtott spaletta redőnyfokai között. Hamarosan megérkezik a cselédem, hogy kinyissa a spalettákat, és teret adjon egy újabb napnak. A nevem Szekszárdi Gizella grófné és a székesfővárosban élek a férjemmel és két gyermekemmel egy csodás palotában, ami nem máshol van, mint a nemrégiben átadott Sugárúton.

  • Asszonyom bejöhetek?
  • Jöjjön csak Zsuzsi, az uraság felkelt már?
  • Még nem asszonyom! De inkább kinyitom a spalettákat, mert csodás időnk lesz ma. Behozzam az újságot?
  • Megjelent már a Nemzeti Nőnevelés új száma? Katinkával egyre nehezebb és szeretnék néhány tippet kapni ahhoz, hogy miként is kell nevelkednie egy úri kisasszonynak. Hamarosan 15 éves lesz, az első báljára készül, de még mindig úgy száguldozik a palota lépcsőin, mint egy csitri.

Katinka a lányom, akit hamarosan bemutatunk hivatalosan is a társaságnak. Ezidáig az apja igen lazán nevelte a gyermekeit, és tőlem sem követelte meg, hogy szigorúan fogjam őket. Mindkét gyermekem igen jófejű, Katinka már 3 nyelven beszél (németül, franciául és magyarul) a hosszas utazgatásoknak és az idegenből hozatott nevelőnőknek köszönhetően. Gyönyörű vörös hajú fiatal leánnyá érett a kis csitri, aki a mi nevünkkel és jelentős hozományával bizony egész jó partinak számít a székesfővárosi társaságban. Csak a hebrencs természete el ne ijessze a jobb kérőket. Barátnőm, Emília említette a Nemzeti Nőnevelést, ami hasznos tanácsokkal látja el az olyan lányos anyákat, mint én is. Havonta jelent meg, és a budapesti Sugárúti Állami Tanítónő-képző Intézet tanárai szerkesztik, olyan nagyságok írnak a lapba, mint például Zirzen Janka, Damjanich Jánosné, Veres Pálné, Péterfy Sándor és mások. De hagyjuk az elmélkedést a reggeli utánra.

  • Zsuzsi kérem, készítse elő a rószaszín pongyolámat, ma délelőtt nem fogadok vendéget, és nem szándékozom elmenni hazulról. Reggelire 2 főtt tojást kérek egy kis almával, amit a birtokról hozattunk tegnapelőtt.

A délelőttjeim igen egyhangúan telnek. Általában átnézem az aktuális lapokat, egyeztetek a komornámmal az esti ruházatomról, a házvezetőnő pedig beszámol az aktuális történésekről. Mivel a gróf mindenben rám hagyatkozik, általában én döntök arról, hogy mennyi cologne-t és szappant vegyünk, mit hozassak fel a vidéki birtokról élelemnek, mit vásároljunk a nemrégiben megnyílt vásárcsarnokban. Délelőtt szoktam a gyerekekkel is találkozni, akik elmesélik, hogy miként haladnak a tanulásban és milyen napi programokat terveznek. Ezután többnyire a barátnőimet látogatom végig. De ma úgy döntöttem, hogy ebben a csodás időben meghívom a barátnőmet, Zsilidczky Jankát egy kis sétára, a Városligetbe, a villásreggelit akár ott is elkölthetjük.

  • Zsuzsi kérem megkérdezné az uraság inasát, hogy a kishintó itthon lesz-e kora délután? A barátnőmmel Jankával szeretnék a Ligetbe kikocsizni és ott villás reggelizni, kérem küldje el Miskát a konyháról az üzenetemmel Jankához, hogy fél 3-ra érte megyek. Nekem pedig készítse elő a zöld, Bécsből rendelt bársonyruhámat és kalapomat a ligeti sétához.

Nagyon szeretem Jankát, annak ellenére, hogy a gróf rossz szemmel nézi a barátságunkat. Janka nőegyletet alakított ugyanis, ahol újságszerkesztéssel, könyvkiadással és titkosan mondom – szavazással és politikai elméletekkel is foglalkozik. Én viszont csak a hűséges barátnőt látom benne, aki mindig a legjobb tanácsokkal lát el, ha gond adódik a gyerekekkel, a gróffal vagy a személyzettel.

  • Asszonyom a hintó a rendelkezésére áll és Miskát is elküldtem. A zöld ruháját előkészítettem, itt maradjak és segítsek az öltözködésben?
  • Igen, Zsuzsi kérném a segítségét majd, de egy kicsit később.

A Sugárúton már megint száguldoznak a hintók, nem tudom mennyire volt jó ötlet itt felépíteni az új palotát, én jobban örültem volna egy Dunaparti otthonnak, de a gróf ragaszkodott hozzá, hogy ide invesztáljunk, mert, hogy ez a jövő. Egy biztos nagyon szeretem, hogy közel van a Liget, ahol sétálhatok, a vendéglők kínálata is finom, és ahová a legtöbb társaságbeli hölgy rendszeresen jár korzózni. De induljunk is hamarosan, nehogy túl későn érjünk ki a villásreggelihez.

Janka csodálatos, törékeny szőke hajú nő, akit nem is értek, hogy miért is foglalkozik annyit politikával, a szüfrazsettek mindig ronda nők, akik a saját bánatukat fojtják ebbe a nagy önállósodásba. Persze nem mondom, én is örülnék egy kis szabadságnak, de a gróf mellett csodás életem van, nem szól bele, hogy mire költök, mit olvasok és hogyan nevelem a gyerekeket, a háztartást is rám bízza, mindemellett pedig kedves és jóképű. Minek is vágynék én szavazójogra, vagy egyéb badarságra.

  • Hogy vagy Janka? Csodásan nézel ki, hova menjünk villásreggelizni, Wampeticshez?
  • Az tökéletes lesz Gizella, képzeld azt halottam, hogy Wampetics eladja az éttermet valamilyen Gundelnek, kíváncsi vagyok, hogy megmarad-e az eddigi színvonal. Nagyon szeretem a leveseiket!
  • Hát igen azok nagyon finomak, de szerintem a legjobb az, hogy az étterem közel van a Ligethez, imádom az ezeréves ünnepségre készített pavilonokat, a királyi főpavilonban állítólag új kiállítás nyílt újfajta, modern gépekkel, még egy kozmetikai csodagép is ki van állítva.
  • Megnézhetjük Gizella, utána pedig sétálhatunk egy a tóparton.
  • A sétát rövidre kell vennünk, mert este Midnyánszky bárónéhoz vagyunk hivatalosak az urammal, és otthon kell lennem legkésőbb 6 órára, bekapunk valamit ebédre 7-kor, és utána nem sokkal indulunk is az estélyre. Állítólag ott lesz Ady Endre is, a csél-csap költő, nagyon kíváncsi vagyok rá.
  • Azt hallottam, hogy Ady és szerelme, Léda Párizsban közös háztartásban laktak és még a férj, Dióssy Ödön is ott lakott. Hármasban jártak szórakozni, nem is értem ezt az egész triumvirátust. Bár sokaktól azt hallottam, hogy Ödönke bármilyen gazdag is, nem az asszonyokat kedveli, így csak örült Adynak, aki tehermentesítette házastársi kötelezettségei alól. Mindenesetre a versei csodálatosak, ha nekem valaki ilyen túlfűtött dalokat írna, én sem tudnék neki ellenállni.
  • Jankám te mindenkinél inkább ellenállsz a szerelemnek, nem is értem, hogy miért nem mentél eddig férjhez, bár igaz, hogy az apád által rádhagyott vagyon elég függetlenséget biztosít számodra. De most búcsúznom kell.

Ma először találkozom a gróffal, mert együtt megyünk majd a báróné estélyére, ahol állítólag 14 fogásos vacsora is lesz, valamint felolvasóest. Meg kell kérdeznem a grófot, hogy az estély után lesz-e még programja, hogy két hintót kell-e rendelnünk, vagy hazajön velem az estély után.

  • Hogy telt a napja kedvesem?
  • Nagyon jól Károly! Délelőtt utánanéztem egy kicsit Katinka nevelésének, szeretném, ha tökéletesen mutatkozna be a társaság előtt az őszi bálon, a villásreggelit a Wampeticsnél költöttük el Jankával, képzelje, hamarosan eladják az éttermet valamilyen Gundelnek.
  • Ezt a pletykát én is hallottam, de szerintem a Liget olyan felkapott, hogy nem fog változni a színvonal. Katinka miatt pedig ne aggódjon, ugyanolyan gyönyörű és kedves, mint Ön kedvesem, nem lesz gond a bemutatásnál. Siessünk az ebéddel és utána készülődjön kedvesem a bárónéhoz, mert szeretnék már vacsora előtt odaérni 10 óra körül.
  • Miért talán valamilyen programot tervez a báróné vacsorája után?
  • Még nem tudom kedvesem, elképzelhető, hogy a herceggel és a báróval átmegyünk valamelyik kávéházba megbeszélni a tudnivalókat a városvezetés legújabb döntéseiről. Így jobb lesz, ha két külön kocsit rendelünk majd az estély végére. Éjfél után egy-két órával megfelelő lesz a kocsi?
  • Nagyon sajnálom, hogy nem jön haza velem Károly, de az időzítés tökéletesnek tűnik.
  • Még az is lehet kedvesem, hogy most ki fogom hagyni a városvezetési vitát és inkább önnel tartok, nem árt nekem is egy kis pihenés.

 A gróffal nem sokkal 10 után érkeztünk meg a báróné estélyére, ahol már elég sokan ott voltak. A több fogásos vacsorát óraműpontossággal 11 órakor tálalták fel, én az unalmas Wesselényiné mellé kerültem az asztalnál, szerintem a báróné nem merte megkockáztatni, hogy Ady vagy valamelyik művész barátja mellé kerüljek, pedig mennyivel izgalmasabb lett volna a beszélgetés, mint az öreg Wesselényinével. A vacsorán az előételek és leves után a múlt heti vadászatból megmentett vadak kerültek terítékre, ezek a húsok ugyanis ebben a kellemes tavaszi időben, nem sokáig állnak el még a jégveremben sem. A báró ugyanis múlt héten a Fertő-tó melletti birtokán vadászott az amerikai üzlettársával, aki szeretne befektetni a székesfővárosban. Micsoda üzleti érzéke van a bárónak, nagyon izgalmas ez a tengerentúli kapcsolat. A táncrendem már tele van, így nem szabad sokat ennem a vacsora alatt, nehogy rosszul legyek a keringőnél. Nagy szerencse, hogy legalább már a fűzőket nem kell hordanunk, pár éve teljesen elavultnak számít, emlékszem lánykoromban, ilyenkor soha nem kaptam levegőt, amikor vacsorákon vettem részt. Ez az est is úgy fog eltelni, ahogyan a többi, meghallgatom a verses felolvasást a kisszalonban, táncolok a nagyszalonban, majd 1-2 óra magasságában hazaindulok a gróffal vagy nélküle, remélem holnap nem kell majd korán kelnem....

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9712944483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

velőtanya 2017.11.11. 11:15:35

"A hölgyek élete a XVIII.-XIX. század fordulóján jócskán átalakult, egyre izgalmasabbá vált."
De erről most sajnos nem tudhatunk meg semmit, mert az írás többi része mintegy 100 évvel később játszódik:)

Bartush 2017.11.11. 11:15:40

Nem írnál belőle egy regényt? Nem kell bonyolítani.

Gyurikutya 2017.11.11. 11:15:43

Ígéretes,... Azonban az úriasszonyok - különösen az arisztokrácia - sosem kérték a cselédeket, pusztán utasították: tegye ezt, tegye azt,.. Nem ártott volna Szép Ernőt, Kosztolányit és más korabeli írókat tanulmányozni.

BP Romantikája 2017.11.11. 11:17:09

@velőtanya: jogos, ezt elrontottam, de már javítva, köszönöm

Baranyiné Kovács Melinda 2017.11.16. 06:30:41

Sajnos ez a cikk sok pontban a rosszul berögzült sztereotípiákra épít. Egyrészt nem csipáztak 11-ig a takaró alatt, hanem ugyanolyan korán felkeltek, mint bárki más. Reggel 7-8 óra körül, de katona tiszteknél, hivatalnokoknál ez még korábban is lehetett, a leghíresebb ebben a tekintetben Ferenc József, aki olyan korán ébredt, hogy ő rugdosta ki a kakast az ólból, hogy kukorékoljon már végre! A lusta tétlen nő a ház szégyene volt. Ez a téves látásmód, onnan ered, hogy egy úri nőnek délelőtt 11-ig volt "megengedett" hogy budoárjában visszavonulva készüljön fel a napra, szépen csendben. Ilyenkor egy egyszerű pongyolaruhában voltak, reggeliztek, megcsinálták a frizurájukat, tisztálkodtak, esetleg sminkeltek. Ez a pár óra reggelente a pihenésé és a felkészülésé volt. Aztán 11-kor átöltöztek annak megfelelően, hogy milyen programmal kezdték a napot. Ha éppen üres volt a naptár, sehova se mentek, vendéget se vártak, akkor az egyszerű házi ruhájukban voltak egész nap; nem öltöztek át napi 3-4szer, csak a hecc kedvéért! Viszont azt már rég elvárták, egy századelős úrinőtöl, hogy jobban részt vegyen a közügyekben: nevezetesen csatlakozzon valamilyen nő egylethez, adományokat osszon, adakozzon a szegényeknek, dolgozzon az elesettek érdekében. A szüfrazsettekről is kialakult röhejes közkép, nevezetesen, hogy ronda aggszüzek, tipikus karikatúra ábrázolás; a korabeli szüfrazsettek éppen ezért szembe mentek ezzel a nézettel, és követelmény volt, hogy mindig csinosak legyenek, a legutolsó divat szerint öltözve! Sok tagjuk tiszteletbeli férjezett úrinő volt, vagy olyan akinek a férje is politikus volt. Nem éltek rózsaszín buborékos álomvilágban, nagyon is tisztában voltak a napi eseményekkel. Egy korabeli nő ezért nemigen általánosította volna a karikatúrák szerint őket. A báli rész is kész vicc, a maga nemében: egy bizonyos kort elért, leányát éppen debutáltatni igyekvő asszony már rég nem a táncrendjének a teli firkálásával foglalkozott, sokkal inkább tisztes garde des damesként meghúzódott volna a sarokban, a többi anyukával, matrónával társalogva, miközben fiatal leányaik táncikálnak. A fűzőről röviden pedig annyit, hogy egyáltalán nem dobták el, csupán az új módi szerint átalakult a formája a századelőn. Levegőt is simán lehet bennük kapni. A feleség-férj viszonya sem lehetett ennyire egymástól elzárt, hogy csak este találkoztak pár órára, mint az idegenek. Tény, hogy voltak eleve elrontott házasságok, amik külön élésben, majd válásban végződtek, de a többség azért csak egy fedél alatt lakott.
süti beállítások módosítása