A mérnök és a 13 katonatiszt meglepő párbaja
2018. szeptember 10. írta: Lynxa

A mérnök és a 13 katonatiszt meglepő párbaja

Történet egy matematikusról, aki két hegedűdarab eljátszása közben kardélre hányta a nehézlovasság teljes tisztikarát.

 

Talán Rejtő Jenő sem találhatott volna ki érdekesebb figurát valamelyik ponyvaregénye főszerepére, mint amilyen a XIX. század egyik legnagyobb zsenije, Bolyai János volt. Ő volt az az ember, aki bármihez is fogott, a legjobb lett benne. Kiváló mérnök és matematikus, virtuóz hegedűművész és hihetetlen kardforgató volt egyben, aki egy alkalommal 13 elit, katonatisztet hányt kardélre egyetlen párbaj alatt. Sajnos azonban élete egyáltalán nem illett a rejtői humor átszőtte könyvek lapjaira.

bolyai1.jpg

Forrás: Magyar Földrajzi Múzeum / Kerekes J. Zoltán

            Ha csak az említett momentumot emelnénk ki a meglehetősen rövid életéből (58 éves korában, 1860-ban halt meg), akár még jót is derülhetnénk rajta. Csak képzeljük el a jelenetet, amikor egy mérnök, aki ráadásul hegedűművész is, sértettségében párbajra hívja a hadsereg nehézlovasságának komplett tisztikarát! Mivel ez volt az akkori testületen belül a legelitebbnek tekintett alakulat, így valószínűleg a – ráadásul arisztokratákból álló – tisztikar meglehetősen nagyképűen állhatott a duellum elébe. Feljegyezték, hogy a nehézlovasság tisztjei általában is lenézték a többi fegyvernem katonáit, így biztosan nem tápláltak nagyobb félelmet a párvívással kapcsolatban. Hogy tudtak-e Bolyai előéletéről, arról nem maradtak fenn írásos anyagok, de ha így volt, akkor jobban tették volna, ha komolyabban veszik a kihívást. A lángeszű matematikus ugyanis valóságos megszállottja volt a párbajozásnak, ráadásul olyan kiválóan bánt a karddal, hogy összecsapásai során még komolyabb sérülést sem szenvedett soha.

            Sajnos a tisztikart utólag már nem lehetett megkérdezni arról, hogy Bolyai fegyverforgatása vagy a két párbaj között eljátszott hegedűdarabjai lepték-e meg jobban, ugyanis a matematikus mindannyijukat kardélre hányta. Ha a sajnálatos haláleseteket figyelmen kívül hagyjuk, valóban vicces sztori. Ugyanakkor ez nem egyedülálló esete volt Bolyai János életének, hanem egy olyan láncolatba illett, ami megnyomorította a kiváló elme mindennapjait. Pedig eleinte nem úgy tűnt, hogy Bolyaiból problémás ember lesz majd.

bolyai2.jpg

Forrás: wikipedia

 

            Nem meglepő, hogy atyjától, Bolyai Farkastól már igen fiatalon megtanulta a matematika alapjait, és öt éves korában már komoly geometriai megfigyeléseket tett. Hét éves korában már a német nyelvet és a hegedű tudományát tanulta.  12 éves korában került a gimnáziumba – rögtön a negyedik osztályba -  ottani tanulmányait pedig kiváló eredménnyel zárta, majd 15 évesen Bécsbe ment, és öt év alatt elvégezte a hadsereg mérnökakadémiáját. A törés azután következett be az életébe, hogy belépett a hadseregbe, bár itt is elképesztő sebességgel haladt felfelé a ranglétrán. 21 évesen hadnagyi-, egy évvel később főhadnagyi-, 24 évesen pedig kapitányi rangot kapott. Ám tipikusan ő volt az az ember, akinek soha nem lett volna szabad fegyvert adni a kezébe.

Ekkoriban már kiütközött összeférhetetlen természete, mely egész további életében kísértette. A legkisebb vétségekért is fegyveres elégtételt követelt, és még a tisztek között sem volt senki olyan, aki felvehette volna vele a harcot kardvívásban. Valószínűleg éppen ez a jellemvonása okozta a bukását, mikor 1833-ban (alig 31 évesen) maga kérte a nyugdíjazását. Az engedélyt végül 1839-ben kapta meg, és bár elméletben úgy engedte el a sereg, hogy bármikor visszatérhet, ha kedve tartja, ezt igazán nem szorgalmazták. Mindössze egyetlen alkalommal próbálták visszacsábítani, az 1848-as szabadságharc idején, Bólyai akkor azonban nemet mondott, egészségi állapotára hivatkozva.

A visszavonulás után apjához költözött, de a szülői házban sem változott meg a személyisége. Folyamatos veszekedések jellemezték ezt a rövid időszakot, és egy alkalommal még a saját apját is párbajra hívta, aki azonban inkább kipenderítette a házából a fiát. Farkas később valamelyest megenyhült és megengedte Jánosnak, hogy a dolmádi birtokán éljen, ám a fiú végül 1846-ban Marosvásárhelyre költözött, és ott is halt meg 14 évvel később.

Sokan próbálták már megfejteni, hogy miként lehetett annyira ellentétes természete Jánosnak, mint apjának, Farkasnak, hiszen utóbbiról feljegyezték, hogy optimista és végtelenül nyugodt, békés ember volt. A ma elfogadott legkézenfekvőbb magyarázat, hogy anyjától örökölte rossz természetét, aki hivatalosan is elmebeteg volt, és egy ideig gyógykezelésen is részt vett, miután istennek kezdte képzelni magát.    

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2414154851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeDuddGi 2018.09.11. 05:37:04

A kardélre hányást itt szó szerint kell érteni? Vagyis a tisztikar elhalálozott annak rendje és módja szerint??

gajner 2018.09.11. 05:37:10

Nagyon helyes kis cikk, csupán az illető személy neve van következetesen elírva.
BOLYAI RÖVID O könyörgöm!!!

Irbisz 2018.09.11. 09:31:34

@NeDuddGi:
Lehet hogy a fele se igaz az egész sztorinak, kacsa, mai szóval urban legend :)
www.termeszetvilaga.hu/tv2001/tv0111/bolyai.html

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.11. 09:31:41

Azért annyira nem meglepő, ha egy profi kardforgató nyer párbajban....

LebensraumamOsten 2018.09.11. 09:31:48

@NeDuddGi: Nem, első vérig tartott a párbaj. Ha megöli ellefelét, az gyilkosságnak számított volna és hadbíróság járt volna érte.

LebensraumamOsten 2018.09.11. 09:32:00

Megjegyezném szerényen, hogy azért volt még olyan tiszt aki alighanem megnyesegette volna a fülét, ha párbajoztak volna.
Igen, Báró Simonyi József ezredes még élt ekkoriban és igencsak kitűnő fizikai állapotban leledzett az 1820-as években. A kardélre hányás pedig marhaság, mert az efféle párbajok első vérig tartottak.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2018.09.11. 09:32:07

Az engem is érdekelne, hogy végül is megölt egy este 13 embert? Értem, hogy akkor más világ volt, de azért ez akkor is durva... A fiam sulija az ő nevét viseli... Érdekes...

nyikk 2018.09.11. 09:32:14

Söt az is kiderülhetne, hogy ö volt Sting ükapja, ugye Sting is kitünö zenesz es kardvivo:)))

nyikk 2018.09.11. 09:32:21

Allati filmet lehetne forgatni a pasasrol , mondjuk Penge cimmel:))
Jöhetnenk a folytatasok is, ahol ,kiderülne, hogy titokban demon, zombi es vampirvadasz volt;)))Ket zombihorda között hegedüvel relaxalna vagy leadna par matekorat...

2018.09.13. 05:07:53

Vékony a határvonal az őrült és a zseni között.
Az azért érdekes, hogy virtuóz hegedűművészként könnyű kézre volt szüksége, a hatékony kardforgatáshoz pedig erős és nehéz kézre.

Remol 2018.09.13. 05:08:05

@nyikk: Sting nem lett idegbeteg :)

apro_marosan_petergabor 2018.09.13. 05:08:45

A cikk érdekes, de az információk hitelessége enyhén szólva kérdéses.
Ki, honnan szerez egy ilyen cikkhez infókat? Nem mindegy.
Ahány forrás, annyiféle életrajz. Kemény levéltári kutatások után lehetne csak igazságot tenni ebben a kérdésben - ne feledjük, a sajtó, az "írástudók" már abban az időben is szerették verni a habot - az igazság rovására, az ovlasottság érdekében.
Azt semmiképpen sem tudom elképzelni, hogy párbajban több embert megölt volna, ennek abban az időben is, a ahdseregen belül súlyos következményei lettek volna. Az, hogy többeket megkarcolt párbajban, elképzelhető - de saját maga ezt máshogyan állítja be.
Élete tragédiája nem is ez, forradalmi matematikai felfedezései a világhírig kellett volna repítsék - még sem így történt. Avlóban nagyszerű felfedezéseket tett, egyrészt mások is rájöttek erre (Lobacsevszkíj) másrészt Gauss korábbra vindikálta magának ugyan ezen eredményeket.
Ezért az elismerés elmaradt, ha mi, magyarok ezt nehezen is fogadjuk le.
Mint ahogy a dinamót is Siemenshez és nem Jedlik Ányoshoz köti a világ.

gigabursch 2018.09.13. 05:08:56

@nyikk:
Bezzeg az olimpikon Bruce Dickinson
Ő csak tőrvívó. Még egy rakat nagyrepülő vezetője is.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.13. 05:09:05

@nyikk: Lehetne róla normális filmet is készíteni talán..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.13. 05:09:14

Olvastam egy cikket, melynek szerzője valószínűsíti, hogy Bolyai valószínűleg ugyanabban a -malária okozta-mentális betegségben szenvedett, mint Széchenyi. Valszeg mindketten az al-Dunán kapták el a kórt..Egyébként ugyanabban az évben haltak meg..

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2018.09.13. 05:09:41

A 13 tisztet kardélre hányás olyan lehet, mint a jereváni rádió híre. Nem 13-at (valószínűleg egyet sem), nem kardélre (nem ölte meg őket, de valszeg. nem is párbajozott tisztekkel), és a hányás... nos igen, hányás, az lehet hogy tényleg volt.
Maga Bolyai írja ezt: "Én magam csakugyan (egy esetet még az akadémián, kadet koromban kivéve...) senkit ki nem hívtam." Ide nem hogy 13, de egy nehézlovassági tiszt sem fér be.

A csapos közbeszól 2018.09.13. 05:10:34

Ez az első vér jól hangzik, de nekem úgy rémlik, hogy ezt már valamikor Ferenc Jóska uralkodása alatt vezette be a K und K, hogy a tisztek létszáma fölöslegesen ne apadjon.

Egyébként meg egy jól elhelyezett első véres sebben simán bele lehetett halni nem lévén antibiotikum.

sakkosfx 2018.09.13. 05:10:45

Mindenkitől van jobb mindenben, csak nem mindig találkoznak!

ecpec831 2018.09.13. 05:11:21

A két Bolyai nemcsak matematikus, hanem mérnök, művész,
polihisztor is volt,
www.ms.sapientia.ro/~kasa/Bolyai-vacsora.pdf

ecpec831 2018.09.13. 05:11:27

Még sok ilyen "problémás" embberre lenne szükség,
aki a "Semmiből egy új , más világot" teremt...

Dekatlon 2018.09.13. 05:11:48

@csúti csüngőhasú tolvaj: na jó, az nem meglepő, hogy nyer, de hogy 13-at zsinórban? :D

Netuddki. 2018.09.13. 05:11:54

@nyikk: Ezt a poént Abraham Lincolnnal már ellőtték...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.09.13. 05:12:16

@Watt25: Ha egy este 13 embert megölt volna akkor erről az esetről sokkal többet lehetne hallani.

Akkoriban a párbajok az első vérig tartottak, bár az persze megeshetett, hogy az első vér egy halálos sérülés volt, de ez azért viszonylag ritka esemény volt.

Ilyen esetben a gyilkost pedig mindenképpen felelősségre vonták. Szóval vagy elbújdosott, vagy pedig a törvény előtt felelt. 13 ember megölése után nemhogy katonai pályán nem marhatott volna, hanem választhatott volna a börtön vagy az örök bujdosás között.

Az utókor persze ezt kiszínezte, de a legvalószínűbb az, hogy párbajban legyőzte ezt a 13 embert de haláleset nem történt.

Alick 2018.09.13. 05:12:23

Bipoláris szuperhős. :)

Chiro71 2018.09.13. 05:12:32

Valószínűleg nem ölte meg őket. A harmadik legyilkolt tiszt után a többiek valószínűleg hanyatt-homlok menekültek volna, becsület ide vagy oda.

dr. mesterséges színezék 2018.09.13. 05:12:38

@nyikk: Bruce Dickinson is a késői leszármazottja, aki pilótaként hasznosítja az örökölt matematikusi vénát.
süti beállítások módosítása