Itt találod a legszebb régi fotókat Budapestről!
2017. április 18. írta: BP Romantikája

Itt találod a legszebb régi fotókat Budapestről!

Néhány tuti hely, ha szeretsz múlt századi fotókon nosztalgiázni. A Fortepántól a filmarchívumig, egy régi budapesti fotókat gyűjtő pályázattól kezdve egészen a webes magánkollekciókig. Jó nézelődést mindenkinek!

fortepan_31744.jpg

Forrás: Fortepan

Kiemelkedő építészet, nosztalgikus hangulat, érdekes történetek jellemzik az elmúlt századot Budapesten, és ezt a miliőt örökítik meg az itt készült XX. századi fotók és filmek. Mindannyian szeretünk egy kicsit visszagondolni, elmerengeni az egykor történteken, megnézni a város és lakóinak alakulását. Pont emiatt lett oly népszerű a Fortepan is, ahol számtalan még nem publikált fotót tettek közkinccsé. A letűnt korokat bemutató fényképek egy másik világról mesélnek, ami nagyon érdekes napjainkban, amikor dübörög az instagramm és a Facebook, így mindenki szinte minden pillanatot megörökít. Az alábbiakban összeszedtünk néhány érdekes lelőhelyet, ahol régi budapesti fotók között kutakodhatsz.

A Fortepan gyűjteményt két lelkes amatőr alapította és tette mindenki számára elérhetővé egy nagyon jól használható keresőfelületen. Itt az Indexen is rendszeresen láthatunk fotókat a múlt századi magánfotósok képtáraiból, gyűjteményeiből származó Fortepan kollekcióból. Természetesen Budapestről is rengeteg fotó készült, ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen volt keletkezése után az Andrássy út? Hogyan öltöztek a fővárosi polgárok az 1900-as évek elején, esetleg az „átkos” rendszer elfojtott nosztalgiáját szeretnétek bemutatni a gyereknek vagy az unokának, akkor kattintsatok a Fortepanra!

Ha valaki szeretné az otthonát hangulatos régi fotókkal díszíteni, akkor a regifotok.hu oldalra érdemes ellátogatnia, ahol előválogatott fényképek között böngészhetünk. Az oldal készítői nemcsak a weben mutatják be a letűnt korok hangulatát, hanem megfelelő minőségben be is digitalizálják és ki is nyomtatják a kiválasztott és megrendelt fotót. Itt is találhatunk nagyon érdekes budapesti alkotásokat egészen az 1980-as évekig.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filminézet weboldalán nemcsak fotók, hanem digitalizált régi könyvek, hanganyagok, szövegek és filmrészletek, egyéb illusztrációk között is kereshetsz. A ManDa egyébként hetente tematikus virtuális kiállításokat is szervez különböző témák mentén. Csak Budapestről és a legutóbb 75000 fotót találtam, így, ha érdekel a téma, akkor látogass el az oldalra. A weboldalhoz kötődik egy online filmes archívum is, a MandaTéka, ahol egy emelt díjas sms ellenében régi filmeket nézhetünk zavartalanul.  

Az ilyenisvoltbudapest.hu oldalon elsősorban területi alapon lehet nézelődni, a szerkesztők ugyanis kerületek alapján válogatták össze a digitális fotókat. Ha valaki szeretné a saját lakhelyét megnézni az elmúlt korokban, vagy kifejezetten egy adott kerültre kíváncsi, akkor bátran ajánlható az oldal.

Mindemellett számos Facebook oldal foglalkozik régi fotók gyűjtésével, sőt most áprilisban egy fotópályázat is indult, ami Budapesti régi fotókat keres. A pályázati kiírás szerint bármilyen olyan fényképpel lehet nevezni, amit eddig nem publikáltak, a fotókat pedig illusztris zsűri bírálja el, hogy mennyire tükrözik az adott kor hangulatát, mennyire adják vissza Budapest egykori báját. A zsűriben részt vesz Simonovics Ildikó divattörténész, Dr. Saly Noémi, vendéglátóipari történelemmel foglalkozó muzeológus és Zubreczki Dávid, az Urbanista alapítója. Ha valakinek van kedve értékes nyereményeket nyerni és szereti a régi fotókat, akkor érdemes most feltúrni a családi fotógyűjteményt.

Ha esetleg tudtok olyan forrásokról, ahol szép, régi, budapesti fotók láthatóak, akkor ne habozzatok megírni kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2012425493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása