Nosztalgia – négy legjobb budapesti szerelmes film
2017. május 09. írta: BP Romantikája

Nosztalgia – négy legjobb budapesti szerelmes film

Négy szuper, 1930-1955 között forgatott szerelmes film, amelyek nemcsak meghatóan romantikusak, de mozgóképeiken emléket állítanak a korabeli fővárosnak.

Ha valaki szeret nosztalgiázni, akkor minden bizonnyal szereti a régi magyar filmeket is, hiszen a II. Világháború előtt és azután is rengeteg szuper film készült. Mi most összegyűjtöttünk négy romantikus kedvencet, amelyek nemcsak tökéletesek egy esős tavaszi estén kikapcsolódásra, de ráadásul szerepelnek bennük budapesti külső forgatási helyszínek is, így jól kirajzolódik, hogy milyen is volt a főváros és lakói az elmúlt évszázadban. Jó szórakozást a filmekhez!

Pesti mese

Kevesen ismerik a kor legnépszerűbb színészeivel, Turay Idával és Páger Antallal forgatott filmet, pedig a kalapszalonban dolgozó kis copfos lány története igazán szórakoztató. A mindenki által dolgoztatott leányzót hihetetlen szerencse éri, mert egy Amerikába szakadt rokon ráhagyja a teljes vagyonát. Ez persze nemcsak szerencsét és anyagi biztonságot, de hamis kérőket is hoz Klári számára, akire persze végül rátalál az igaz szerelem. Nekem a kedvenc részem a filmben az a jelenet, amikor a háziúr ki akarja lakoltatni a bérleti díjjal tartozó rokonokat és Klári erre megveszi a teljes bérházat a gonosz tulajtól. A filmben számos helyen láthatjuk a korabeli Budapestet egyébként, amely szép környezetet biztosít a kedves történethez.

 

Meseautó

Ki ne ismerné a Meseautó film legendás történetét, ahol a Szűcs János, egyébként szoknyapecér igazgató az igaz szerelmet keresi egy hónapos szabadságán, hogy végül rátaláljon Kovács Verára. Bár a történetet újraforgatták 2000-ben, nekünk mégis az eredeti film a kedvencünk, ahol Perczel Zita, Törzs Jenő és Kabos Gyula játszák a főbb szerepeket. Persze a csodás autóval Budapesten is furikáznak, sőt Lillafüreden játszódik a film meghatározó jelenete, ha nosztalgiázni szeretnél, kötelező darab.

 

 

Egy szoknya egy nadrág

Szintén újraforgatták modern változatban ezt az 1934-es filmet is, de az igazság az, hogy humorban és színészi játékban fel sem veszi a versenyt a remake az eredetijével. Latabár Kálmán szoknyás játéka nem semmi, nekünk a kedvenc jelenetünk vele az, amikor nőként randizik a mai műjégpályán. Nemcsak vicces, hanem érdekes is ez az epizód, mert bemutatja, hogy miként nézett ki a 30-as években a Hősök Tere, milyen volt a mai Városliget Café elődje és hogyan koriztak anno a műjégpályán. Ha rossz kedved van, akkor érdemes megnézned, a nevetés garantált.

 

Állami áruház

Ez a film már a világháború után, 1952-ben készült, az éppen újjáépülő Budapesten. Nagyon vicces, ahogy a sztárszínészek megpróbálnak megfelelni a propagandacéloknak, és a békeidőkben megszokott úri modorban tárgyalnak az elvtársakkal és elvtársnőkkel. Számos helyszínen forgattak a film készítői, így állítólag a lebontott Úttörő Áruházban és az akkor elkészült Újpesti Áruházban, az Astoriánál játszódó nyitó jelenetben még látható az ELTE épülete mellett az egykori üzletsor. A Gellért-hegyen játszódó résznél számtalan nagy totál látható a Dunáról az akkori hidakkal. Úgy tudni, hogy a budai várat direkt kerülték az operatőrök, mert anno még romos volt.

allamiaruhaz.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7912425587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása