Krúdy Gyula hihetetlen botrányai
2018. október 18. írta: BP Romantikája

Krúdy Gyula hihetetlen botrányai

Botrányok és szaftos sztorik a 140 évvel ezelőtt született Krúdy Gyuláról, Szindbád megálmodójáról. Egy nagyhangú és nagyerejű, vérbő, óriási szexepillel rendelkező művész, aki a XX. század első felében Budapest egyik botrányhőse volt.

 krudy_in_1929_petofi_literary_museum.jpeg

Forrás: Wikipedia

Zabigyerekként születni

Krúdy Gyula édesapja, idősebb Krúdy Gyula világ életében szigorú, nagy munkabírású, becsületes ember volt, aki nem nézte jó szemmel fia pályaválasztását és későbbi tivornyáit. Pedig a botrányoktól az Ő élete sem volt mentes, hiszen még ifjú ügyvéd-tanoncként elcsábította szülei szolgálóját, a csinos Csákányi Juliannát, aki 17 évesen teherbe is esett. Az ifjú ügyvéd azonban szülei tanácsa ellenére nem hagyta el szerelmét, hanem szobát bérelt számára. 1878-ban pedig megszületett a kis Gyula a család legidősebb gyermekeként. S bár Julianna a törvénytelen kis Krúdy világra jövetele után visszatérhetett apósa birodalmába, majd évről-évre szülte az újabb Krúdy csemetéket, törvényesen csupán 1895-ben házasodott össze gyermekei apjával. Az író élete végéig emlegette ezt a furcsa családi viszonyt, amelyben édesanyja a társadalom el nem ismert tagjaként mindig a háttérből figyelte az eseményeket.

Igazi nagyerejű párbajhősként élni

Sokan nem is sejtik, hogy Krúdy Gyula nem csak a tollat forgatta ügyesen, de a kardot is. Közel 190 cm magas és nagyerejű ember volt, aki viszont nagyon könnyen kijött a sodrából. Számtalan történet maradt fent elvert férjekről, katonákról és párbajra hívott gőgös férfiakról. Az egyik legismertebb sztori az a párbaj, amelyben legyőzte Sztojanovics Viktor huszárkapitányt egy kétmenetes csörtében. Történt ugyanis, hogy Szindbád megálmodója betért egyik pesti kedvenc mulatójába, ahol soktagú társaság várta a híres írót, köztük a Herkules termetű, rettegett, legyőzhetetlennek hitt Sztojanoviccsal. A huszárkapitány már hallott Krúdy hihetetlen erejéről, ezért az est folyamán végig inzultálta, míg a végeredmény egy reggeli párbaj lett. Végül az író oly nagyon megsebesítette a szemén a kérkedő kapitányt, hogy a kardpárbajt be kellett fejezni a segédek kérésére. Máskor viszont Szentkirályi Béla rendőrfogalmazóval gyűlt meg a baja, aki szintén sértegette a könnyen dühbe jövő Krúdyt. ennek az afférnak végül az utcán egy jól irányzott pofonnal lett vége, az író egyszerűen a földre küldte a hepciáskodó rendőrfogalmazót.

 Botrányos házasságszédelgő

Krúdy még alig 20 évesen vette el feleségül a nála 6 évvel idősebb, Spiegler Bellát, akivel Budapesten az Auróra-körben ismerkedett meg, ahol a művelt ifjúasszony bizony álnéven írogatott. Két gyermekük is született, bár nem sok időt töltöttek együtt életvitelszerűen, mivel Krúdy jobban kedvelte a mulatozásokat, a szeretőket és a titkos hotelszobákat a családi otthon melegénél. Egészen a Tanácsköztársaságig Krúdy hivatalosan nem is vált el az asszonytól, akkor is csak azért, mert szerette volna feleségül venni legújabb szerelmét, Rózsa Zsuzsikát. Egyébként Bella élete végéig hihetetlenül szerette az írót, bármennyire is nem voltak boldogok közös életük során. Sokan ennek tulajdonítják, hogy 1933-ban öngyilkos lett, nem sokkal Krúdy halálát követően. De térjünk vissza a második feleséghez, Zsuzsikához, akit hihetetlen botrányok közepette ismert meg az író. A világháború alatt Krúdy többnyire a mai Corinthia, egykori Royal Hotelben lakott, ahol szerelmi viszonyba került az igazgató, Várady Gyula feleségével. Várady és felesége, Regina többször vendégül látták őt balatoni nyaralójukban, itt ismerkedett meg az asszony első házasságából született leányával, a 16 éves Rózsa Zsuzsikával. Ez a találkozás szerelem volt első látásra, Krúdy meg is szöktette rögtön a leányt, nem kis felháborodást okozva ezzel. Az egykori sértett szerető, az édesanya mindent elkövetett, hogy útját állja a kapcsolatnak, de Zsuzsika végül kiköltözött az idősödő íróhoz a Margitszigeti szállodaszobájába, és 21 éves korában feleségül is ment hozzá. Egy gyermekük született Krúdy Zsuzsa.

A receptek mágusa

Kedvenc gyermeke Krúdy Zsuzsa volt az, aki az író halála után könyvbe rendezte Krúdy kiadatlan és ismeretlen receptjeit, gasztronómiai leírásait, szösszeneteit. A bohém író ugyanis a borok és telek nagy szerelmese volt, a finomságokat pedig novellákban, regényeiben örökítette meg. Ma is csak az ő révén ismerjük az Újházy Edéről elnevezett finom tyúkhúslevest, vagy a tányérhúst, amit Szindbád is szívesen fogyasztott. Gasztronómiai leírása olyan érzékletesek és részletesek, hogy az olvasó szinte a szájában érzi az ízeket. Mindemellett Krúdy soha nem főzött, jobban kedvelte a készen kapható fogásokat, imádott vendéglőkben, szállodákban és kávéházakban enni, sokszor megörökítette az ott dolgozókat is, így például Vendelint, a szolgálatkész főúrt.

Ha további érdekességeket szeretnél megtudni Krúdyról, akkor látogass el a MiroArt Krúdy estjére október 25-én, amelyet a Városliget Caféban szerveznek. További infó: https://www.facebook.com/miroartestek/

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5614305021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doktor Toekfey 2018.10.19. 06:27:24

Szerintem a Krúdy-jelenségben az égegyadta világon semmi romantikus nincs. Meg is indokolom, miért:

Krúdy nem pusztán egy nagy magyar író volt, hanem egy egészen elképesztő irodalmi tehetség, Gimnazista korában már fővárosi lapok közölték tudósításait és mire leérettségizett harminc novellája és számtalan cikke jelent meg a legkülönbözőbb lapokban. Húszévesen író-újságíró sztár Budapesten, bármit leír, nyomban közlik, évente több könyve jelenik meg (volt év, amikor öt), ennek megfelelően is keres és ha mindez még nem volna elég, műveinek színvonala egyre csak nő, a remektől a zseniálisig (jóformán minden művét tudta überelni a következővel). És ez az ember, aki mindemellett nagyon előnyös fizikai tulajdonságokkal, különleges erőnléttel és rendkívüli egészséggel is rendelkezett fiatal korában, negyven éves korára úgy szétlumpolta magát, hogy egy testi, erkölcsi és egzisztenciális roncs lett, ötven évesen átesett első agyvérzésén, ötvenöt évesen pedig (úgy, hogy alkotói tehetsége nemhogy elapadt volna, hanem élete utolsó időszakáig egyre magasabban szárnyalt) végletesen eladósodva, elhagyatottan és nyomorban tengődve éhen halt.

Erről nekem nem a romantika jut eszembe, hanem az, amiről Adytól Szabó Dezsőn át Németh Lászlóig számos nagy magyar beszél: a pazarlás, ahogyan a magyarság, elsősorban is a keresztény magyar úri középosztály minden szellemi, erkölcsi értékét és életerejét nagyvonalúan és felelőtlenül hagyta ebek harmincadjára jutni.

degeco 2018.10.19. 06:27:33

Akár Rejtő mester modellje is lehetne

laci_52 2018.10.19. 06:27:45

Krúdy tudott élni!

Szívállásjelentés 2018.10.19. 06:28:03

Krúdy

Ő a sosem volt emlékek hegedűse, a bortól
színesedik boldog-szomorú szívében a régvolt
úrfikor édes, pókhálós, porlepte meséje.

Kancsó bor mellett támasztja fejét meg a vándor.

Hallani, hogy muzsikál ezeregy dús, bús magyar éjjel
álombéli szerelmek szép gordonkaszavával,
s titkon postakocsik tűnnek fel a tejszerü ködben.

Kocsmai ködlovagok bóklásznak a macskaköves, szűk
utcákon, viszi szívük a női cipők kopogása.

Régvolt álmok képei villannak fel a múltból,
éjjeli konflisok ablakain túl. Furcsa stroboszkóp:
már-már elfeledett buja színek, s illatok, ízek,
szeplők, tincsek, imák – hát ez volt egykor az élet.

Kandellábereken túl, hársak s gesztenyefák nagy
árnyékában elindul a vándor az éjjeli gyorssal.

És az acélkerekek bús szív ütemét zakatolják.

(szivallasjelentes.blog.hu/2018/06/07/krudy_292)

gigabursch 2018.10.19. 09:07:50

Épp tegnap néztem a Szinbádot, erre tessék.

Köszi az írást és köszi a kommenteket.

alien 2018.10.19. 15:10:01

méghogy a legidősebb gyermeke szerintem éppen nagyon fiatalon született :))

Aszú 2018.10.19. 15:10:19

@Doktor Toekfey: Ez mán sorsrbérencség, Krúdy Gyula kiváló családapa, becsületes férj volt, aki a korszakban páratlan erkölcsi erővel állt ellen a társadalmi osztályát oly' nagy mértékben veszélyeztető csábításoknak (zabálás, tütüzés, lumpolás, szabados szexuális élet), Ha egy zsidó orvos nem kezeli félre, ma is köztünk lenne, ezért jobb, ha a tisztelt kommentelő inkább eljön a boldoggá avatott kiváló magyar íróról elnevezett katolikus leánynevelde ünnepélyes avatójára. Különben mi megyünk Önért.

Tuschinger elvtárs vagyok 2018.10.19. 15:10:29

Egy ilyen híres verkedő, párbajhős hogyan úszta meg a katonai szolgálatot? A világháború végén is még csak negyven éves volt, noha akkor már az ötveneseket is besorozták.

FlybyWire 2018.10.19. 15:10:35

Lol, nem is tudott róla, de ő már igazi Rock'n'roller volt :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.23. 06:31:04

A képet elnézve kiköpött Albert Einstein. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.23. 06:31:13

"A bohém író ugyanis a borok és telek nagy szerelmese volt"

Azt hiszem, itt kimaradt véletlenül egy é betű: nem telek, hanem ételek.

Amúgy nagy köszönet az írásért, nagyon élvezetes volt.

Doktor Toekfey 2018.10.23. 06:31:25

@Tuschinger elvtárs vagyok:

Krúdy negyven évesen már szív, tüdő, máj és vesebeteg volt (és még ki tudja mi minden, amit nem szokás életrajzokban közölni). A módszeres züllés és a megfeszített munka megtette a hatását. Miközben szakmányban éjszakázott, mulatott, kártyázott, ivott, nőzött, a hivatalos bibliográfiája szerint, 1896 és 1933 között több mint 4100 első közlést produkált (publicisztikákat, elbeszéléseket és több mint 40(!!!) regényt). No de mikor aludt?

inteligencs elenzeki 2018.10.23. 06:31:31

Szindbád.

A kedvenc filmem.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.10.23. 06:31:42

Ha valaki szereti Krúdyt és Márait is, akkor alapmű a "Szindbád hazamegy". Az talán a legjobb Krúdy mind között. :-)

kék madár 2018.10.24. 09:16:36

@Doktor Toekfey: Nem ertem hogy a romantika es az onpusztitas miert lennenek egymasnak ellentmondo fogalmak. Siman lehet valaki alkoholista ES tehetseges ES produktiv es tele lehet az elete es a sorsa romantikaval megha hamar hal is meg. Ilyenek a fuggok, kedelybetegek, manias depressziosok, sokszor az egeszsegukre nezve rossz donteseket hoznak, de ettol meg lehet szenvedelyes es romantikus es megirni, megfilmesiteni valo az eletuk egy resze. Krudy pont erre pelda.

Doktor Toekfey 2018.10.31. 06:20:44

@kék madár:

A romantika fogalmának sem eszmetörténeti, sem köznyelvi vonatkozásban nem része az öncélú önpusztítás. A romantika érzelmes, heroikus, elvágyódó, szélsőségekben megnyilvánuló, de mindig idealisztikus. (Még délelőtt olvastam a kommentedet és szöget ütött a fejemben a kérdés. A nap folyamán volt módom megbeszélni a témát egy művészettörténet tanárral --- talákoztunk és mivel tudom, hogy mivel foglalkozik, rákérdeztem nála erre a "romantika-ügyre" ---, ő megerősítette álláspontomat. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.31. 06:21:10

@kék madár:

"Nem ertem hogy a romantika es az onpusztitas miert lennenek egymasnak ellentmondo fogalmak"

Mert milyen romantikus is egy átlumpolt éjszaka után a másnaposság és a bűzös lehelet! Milyen romantikus egy tántorgó részeg! Milyen romantikus egy bérelt lyukban lakni és minden nap azon izgulni, meglesz-e a napi pia - az étel ugye nem fontos, a lényeg csak az, hogy legyen mit inni és eleget. Milyen romantikus a májzsugor, milyen romantikus a dohányzás miatti reggeli krákogás és a tüdő- vagy gégerák!

S bár a testi tünetek nem jelentkeznek, a kurvázás/nőzés/kártyázás/szerencsejáték sem kimondottan romantikus, ha közelebbről nézed. Ahogy semmiféle függőség nem az.

montebello 2019.06.04. 09:48:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: --Én mondjuk nulla einsteinséget látok a Krúdy arcán!
süti beállítások módosítása