Az első magyar filmsztár élete nem volt fényes
2019. február 04. írta: BP Romantikája

Az első magyar filmsztár élete nem volt fényes

Idén 60 éve, hogy meghalt minden idők legnagyobb magyar filmsztárja, a nők bálványa, Jávor Pál, akit sokan a letűnt aranykor utolsó elegáns lovagjának tartanak. Íme néhány érdekesség a színészlegendáról.

javor_pal_szinmuvesz_egy_dunai_hajon_hatterben_a_lanchid_fortepan_10482.jpgJávor Pál/ Forrás: Wikpedia

  1. Törvénytelen gyerekként született

A kis Palika 1902-ben látta meg a napvilágot Aradon, egy 17 éves cselédlány és egy 53 éves tisztviselő törvénytelen gyermekeként. Csak születése után pár évvel – amikor a szülők összeházasodtak – kapta meg tisztességes vezetéknevét, a Jermannt, amit később színészként már Ő változtatott meg Jávorra.

  1. A csillogó színészbálvány óriási szegénységben is élt

Kisgyermekként apja halála után komolyan nélkülözött a kis Palika családja, így egész fiatalon elhatározta, hogy Dániába megy szerencsét próbálni. Végül Budapestig jutott, ahol beszippantotta a színházi világ, de sokszor valamelyik pályaudvar padján hajtotta álomra fejét, mivel nem volt pénze albérletre. A hangosfilmekkel sikerült egzisztenciát teremtenie, de a II. Világháború után, amikor Amerikába emigrált, ott is igen szegény körülmények között élt, portásként kereste a kenyerét.

  1. Csak egyetlen asszonyt szeretett

A 30-as években Jávor Pál lett az első hangosfilmek legnagyobb férfisztárja, akiért nők milliói rajongtak. Ennek ellenére 1934-ben Jávor Pál összeházasodott Landesmann Olgával, egy gyermekeit egyedül nevelő özvegyasszonnyal, aki egyébként egy zsidó iparmágnás lánya volt. Bár sokak szerint Jávor csak a pénz miatt vette el Olgát, de a valóságban a rengeteg rajongó, a csodaszép színésznő-partnerek nem hatották meg a színészt, aki mindvégig Olgát szerette. A színészlegenda élete végéig hűséges maradt feleségéhez, akivel kitartottak egymás mellett jóban-rosszban.

  1. Egy antiszemita, aki zsidókat mentett

Köztudott, hogy Jávor Pál zsidó lányt vett feleségül, illetve a II. Világháború előtt és alatt kiállt zsidó származású kollégái mellett, akiknek segített is átvészelni a nehéz időket. Emiatt még a munkatábort is megjárta. Mindezek ellenére leghíresebb bírósági perében pont antiszemitizmussal vádolták. Még fiatalon, huszonévesen Szegeden történt, hogy Zöldhelyi Anna színésznő beperelte és azzal vádolta, hogy antiszemita társaságban mulatozott, ahol megjegyzéseket származására, és Jávor emellett még háromszor pofon is ütötte őt. Az újévi incidensről persze mindkét fél máshogyan nyilatkozott, végül kibékültek a színészek.

  1. Az alkoholmámorba vesző úriember

Bár Jávor Pált nehéz elképzelni torzomborz üstökkel, magából kikelve részegen dülöngélni. De a filmes imázs és a valóság bizony sokszor messze állt egymástól. Fiatalon is szerette a cigányzenét és a duhaj mulatozásokat, ahol a heves vérmérsékletű színész bizony tört-zúzott, ha úgy hozta kedve. A budapesti kávéházak sok száz tükre bánta Jávor Pál mulatságait. A 30-as évek közepén, a házasságkötése után némileg lecsillapodott a színészlegenda, de a II. Világháborút követően, Amerikában ismét a pohárhoz nyúlt. Állítólag még a halálos ágyán is az volt az utolsó kívánsága, hogy még egyszer utoljára a cigányokkal nótázhasson. 

  1. A tékozló fiú mindig hazatér

Jávor Pál élete bővelkedett tragédiákban és nehéz helyzetekben, amelyeket többször disszidálással kívánt feloldani. Fiatalon először Dániába készült, de Budapest végül e szándékától eltérítette, majd a II. Világháború után a szörnyűségektől menekülve az Amerikai Egyesült Államokat választotta lakóhelyének. Majd egy évtizedig élt a tengerentúlon, de soha nem érezte magát otthon. Így örömmel mondott igent Kádár János kérésére 1956 végén, aki hazahívta. Itthon komoly szerepekkel és ajánlatokkal várták, de sajnos halálos betegsége már meghiúsította terveit, nem sokáig dolgozhatott színészként. 1959-ben ezrek kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7314544748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2019.02.07. 14:19:46

A magyarországi sztárságot összekeverni a "minden idők legnagyobb magyar filmsztárja" titulussal egy kicsit necces.
Van azért legalább egytucat olyan filmsztár, aki magyar létére sokkal többre vitte, sokkal nagyobb sztár volt.

Venesz 2019.02.07. 14:19:52

Az nem állítólag történt meg, hanem valóban cigányzenészek húzták neki a zenét a kórház kertjében halála előtt nem sokkal.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2019.02.07. 14:20:07

Anélkül, hogy lebecsülném Jávor Pál jelenetőségét, nemzetközi szinten szerintem Lugosi Béla jóval nagyobb (magyar) sztár volt ebből az időszakból.

Hagrid 2019.02.07. 14:20:12

Azért fontos lenne kiemelni, hogy a kivándorlásának oka Major Tamás volt, aki nem vette fel a Nemzeti Színházba (1959-ben Páger már igen, de későn), sőt a színházi elhelyezkedését is ellehetetlenítette.

gyedmaróz 2019.02.07. 14:20:17

Le lehetne már akadni a nagybetűs világháborúról.
süti beállítások módosítása