Budapest ma is látható alkimista házai
2019. április 05. írta: Lynxa

Budapest ma is látható alkimista házai

Okkult tudományokról, rejtélyes démonűző szellemekről és az élet vízéről mesélnek Budapest épületei, íme három leghíresebb alkimista ház a fővárosban.

alkimista1.jpg

Az Arany Sas patika épülete  

 

Az alkímiáról a legtöbbeknek az aranycsinálás, az élet vize, azaz az élet elixír jut az eszébe, azonban a XIX.-XX. századi tudósok, pszichológusok hol a korai elmetudomány előképét, hol pedig a modernkori kémia előfutárát látták benne. Egy biztos, hogy az aranykorban az okkult tudományok, így az alkímia is igen népszerűek voltak, és még a módosabb polgárok, arisztokraták is szívesen foglalkoztak természetfeletti témákkal. Ebbéli érdeklődésükről tanúskodik több különleges ház is Budapesten, ahol bizony fellelhetőek a középkori alkímia szimbólumai, mágikus jelei. Összeállításunkban bemutatjuk a budapesti alkimista házakat.

 

A kis budai gyógyszertár alkimista regéje

Kezdjük összeállításunkat egy valódi alkimista laboratóriummal, amely a Budai Várban, a Tárnok utca 18. szám alatt helyezkedik el, és ma a gyógyszerészeti múzeum működik benne. Az Arany Sas patika épülete a 15. század első felében épült és először a kereskedők vették birtokba. Minden bizonnyal az itt működő boltosok szívesen kereskedtek különféle ritka alapanyagokkal is, például higannyal, ami egy magára valamit is adó alkimista laborjából nem hiányozhatott. Ezután itt egyre több gyógyító füvet, különleges vegyi anyagot árusítottak, ennek nyomán az 1500-as években kerülhetett fel a falakra a mennyezetfestés, a szürkéskék alapon sárga csillagos, tipikus alkimista mintázat is. Ebből a miliőből egyenes út vezetett a patikanyitáshoz, ebben az épületben működött 1750-1913 között az első budavári patika. A múzeumban ma is őrzik az egykori gyógyszertári elrendezést, azaz a kiszolgáló helyiséget és a laboratóriumi részt, ahol a gyógyszerek előállítása folyt. Egy biztos, hogy a lelkes alkimisták kísérlezetőkedve nélkül jó néhány hatásos gyógyszer ma sem létezne, egykoron pedig sokszor ők jelentették a megoldást a gyógyulás felé a beteg embereknek. A kis múzeumban pedig mi is belekóstolhatunk egy kicsit a régmúlt gyógyszerészetének misztikus világába.

 

Az Alkímia kapuja nyílik a Várnegyedben

Szintén a Várnegyedben található az ’Alkímia kapuja’ az Úri utca 52. szám alatti házon, ahová az épület egykori úrnője, az 1700-as évek végén élt Antónia egy figyelemre méltó egyiptomi Bész-szobrot faragtatott. Köztudott, hogy Bész a gyermektelen nőknek hozott szerencsét és gyermekáldást, illetve megvédte az okkut tudományok hívőit a gonosztól és a házát a démonoktól. Ez esetben sem maradt el a siker: Antóniából hamarosan háromgyermekes boldog feleség lett, aki azonban nem hagyott fel ezoterikus tevékenységével. Az épület 1795-ig gyakran látta vendégül a Martinovics-féle szabadkőműves-jakobinus felkelésben részt vevőket; az emeleten, az égtájak szerint felosztott termekben gyakoriak voltak a szeánszok is. A misztikus előéletű ház a későbbiekben is neves tulajdonosokhoz került, akik azonban nem igen foglalkoztak a Bész-szoborral és az alkímiával: itt lakott például a világjáró híres vadász Széchenyi Zsigmond is, de herceg Esterházy és a gróf kéthelyi Hunyady család tagjai is lakták az épületet. A manapság szépen felújított épület történelméről műemlékvédelmi tábla mesél az arra járóknak, a kapun pedig Bész még mindig ott díszeleg.

 

Ahol Pesten feltalálták az élet vízét

A pesti oldal alkimista központja a Nemzeti Múzeum mögött, a Bródy Sándor és a Puskin utca sarkán helyezkedik el, és jóval fiatalabb és pompázatosabb, mint a várnegyedbeli rokonai. Maga az épület 1901-ben készült el Gschwindt György vállalkozó megbízásából, aki a korszellemnek megfelelően igencsak kedvelte az okkult tudományokat. Állítólag még egy valódi alkimista laboratóriumot is berendezett magának az újonnan elkészült palota alagsorában. Egy biztos, hogy a ma lakóépületként szolgáló palota Bródy homlokzatán tipikus alkimista napórás faragványok láthatóak. Gschwindt György egyébként alkoholgyártó vállalkozásából gazdagodott meg, ebből származó pénzből építtette a századfordulón előkelő otthonát is, ahol még koncertterem is helyet kapott a földszinten.

alkimista2.jpg

A Gswindt ház

Fotó: wikipedia

 

A társaságból kevesen tudták róla, hogy lelkesen keresi az élet vízét előbb említett alagsori vegykonyhájában, azonban egy napon a főváros krémje különleges levelet kaptak Gscwindtől, miszerint megtalálta az örök élet forrását! Mire azonban a nagyérdemű odaért a helyszínre ellenőrizni a hír igaz voltát, addigra a házigazda életét vesztette az alagsorban. Azt nem tudni, hogy a különleges kotyvalék mérgezhette-e meg, vagy egyszerűen csak szívinfarktust kapott, de a család mindenesetre örökre befalaztatta a titkos alkimista rejteket. Ma lakóház a gyönyörű palota, így nem igen látogatható, de a napórát és Gschwindt György fiának mellszobrát bárki megcsodálhatja a homlokzatokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3114625226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása