Szaftos szerelmi háromszög vitte csődbe az első pesti bűntanyát
2018. október 04. írta: Lynxa

Szaftos szerelmi háromszög vitte csődbe az első pesti bűntanyát

Egy igéző szépség, egy sörből gazdagodott tulajdonos és egy korrupt főrendőr írta a város első mega-mulatóhelyének melodrámáját. Íme a szép Újvilág! 

ujvilag1.jpg

Fotó: https://hu.museum-digital.de

 

Három romlott ember egymásra találása kellett ahhoz, hogy előbb felvirágozzon, majd csődbe menjen Pest első igazi mulatója a Neue Welt (Újvilág). Közülük az első, Tüköry Sándor, noha kieszelte az egyik legrosszabb hírű pesti nevezetességet, és működtetését is a környék bűnözőinek segítségével végezte, még mindig szelíd bárányka volt a történet másik két szereplőjéhez képest.

            Tüköry apja, József még Spiegel családnévvel elismert ács és építész volt a XIX-ik század közepén, ám fia már nem az ő mesterségét folytatta. Sándor a sörfőzésben és -árusításban találta meg a számítását, és a mai Vígszínház környékén építette fel első sörházát. Az impozáns, római oszlopos, üvegtornácos épületben még aránylag kulturált mederben folyt a szórakozás, sőt néha még olyan rendezvényeknek is helyet adott, mint egy-egy gabonavásár. Tüköry azonban – bécsi kirándulási nyomán - csakhamar rájött, hogy a szórakoztató ipar az igazi kincsesbánya. Mivel ekkor – 1860 környékén – a császárvárosiakhoz mérhető lebujok még nem voltak Pesten, így az igazi tehetős közönség Bécsben töltötte ferde hétvégéit, és ezzel az ottani kasszákat gyarapították.

            A sörgyárosban így felmerült az ötlet, hogy az orfeum jellegű alacsonyszínvonalú, de annál szaftosabb szórakozást itthon is meg kellene honosítani. A gondolatot tett követte és 1861-re a korábbi sörház már Neue Welt néven várta a kétes szórakozásra vágyó publikumát. Volt azonban egy bökkenő! Az Újvilág a város egyik legrosszabb környékén állt a Fatér mellett. Ez a terület arról kapta a nevét, hogy a Dunán közlekedő fakereskedők itt tárolták a portékájukat, léceket, fűrészárut, késztermékeket. A rakások közé pedig befészkelte magát Pest söpredékének színe-java. A rablók, gyilkosok és egyéb körözött bűnözők lepaktáltak a kereskedőkkel és – a rejtekhelyért cserében – szavatolták, hogy senki sem fog lopni az árujukból. Valószínűleg ez adhatta az ötletet Tükörynek is, aki felbérelte a bűnözőket, így nemsokára ők védték az Újvilág vendégeit, ők lettek a kidobók, sőt még a Nyugatitól konflison is ezek az emberek szállították ide az illusztris vendégeket. Szolgáltatásaikért cserébe a zárás után megmaradt ételeket és szabad belépést kaptak a mulatóba.     

            Maga az Újvilág valóban európai „színvonalú” mulatóhely volt, ahol egyidőben 3000 ember is helyet foglalhatott. A legnagyobb attrakció Antoinette, a francia sanzonénekesnő volt, de rajta kívül bécsi dalénekesnők, olasz ezermesterek, francia és néger daltársulatok, spanyol táncosnők, indián akrobaták is emelték az eseték fényét. A tánckar több, mint száz, válogatott szépségből állt, akiknek munkaruhája egyetlen álarc és egy pár fehér kesztyű volt. Utóbbi akkor jutott szerephez, amikor lesétáltak a közönséghez és a kézcsókokhoz szemérmesen levették azt. Szintén láthatóak voltak a programban a Braatz kisasszonyok is, akik dór oszlopfőkön és földgömbökön mutatták be a görög mitológia nőalakjainak pózait, természetesen szintén teljesen meztelenül.

Bár az előadások és a mulató kiírásai mind német nyelven futottak, bizony a magyar előkelőségek sem vetették meg az itteni szórakozást (csak mások előtt letagadták azt). Egy alkalommal gróf Andrássy Gyula is megpróbált rangrejtve eltölteni itt egy esetét, ám a zenekar azonnal felismerte és rögtön az Andrássy-indulóra zendítettek. Ennek nyomán 3000 ember kiáltott fel egyemberként: Éljen Andrássy! A miniszterelnök mentségére szóljon, hogy rezzenéstelen arccal fogadta a köszöntéseket. De rajta kívül is számtalan híresség és előkelőség járt esténként az Újvilágba, fényesen igazolva Tüköry elképzelését, hogy a magyar gazdagok pénzét is a határokon belül lehet tartani. Ekkoriban a tulajdonos már téli kert és lóvasút építésén gondolkozott, hogy az üzletmenet még fényesebbé váljon, azonban elkövetett egy komoly hibát!

A kasszához ugyanis feleségét, Reich Fánit (Fannyt) ültette. Őt akkoriban az ország leggyönyörűbb nőjének tartották, lángoló, vörös hajkoronájával. Bár a nő valószínűleg minden este ajánlatok tucatjait kaphatta, ám  - utólag nyugodtan kijelenthetjük – az igazi lehetőségre várt. Ez pedig meg is érkezett történetünk harmadik főszereplője, Thaisz Elek Pesti Rendőrfőkapitány személyében. Thaisz legendásan szerette a gyengébbik nemet és miközben zászlajára a prostitúció felszámolását tűzte, minden este a lányok szolgáltatásait kereste. Amikor életében először az Újvilágba is ellátogatott, rögtön lángoló szerelemre gyúlt a szépséges Fanny iránt. Hogy a nő vajon érzett-e iránta bármit vagy csak meglátta benne a lehetőséget, az nem derült ki, de tény, hogy nagyon hamar összeszűrték a levet. A nő pedig innentől (a rendőri hatalommal a háta mögött) a hazai prostitúció koronázatlan királynőjévé vált. Ő döntött arról, hogy ki és hol végezheti a legősibb mesterséget, és ezért busás bevételeket kasszírozott. Emellett szinte minden mocskos dologban benne volt a keze, sőt a szóbeszéd szerint még rendőri kinevezéseket is lehetett nála vásárolni, előre szabott árakon.

A párocskának már csak egyetlen ember akadályozta a boldogulását, Tüköry Sándor. Ez azonban nem jelenthetett problémát, ugyanis egy (légből kapott váddal elrendelt őrizetbevételekor) a rendőrorvosok elmebajt állapítottak meg nála, és élete végéig elmegyógyintézetbe záratták. A két legfontosabb figura kiesését pedig már az Újvilág sem heverhette ki. Alig 9 év tündöklés után, 1870-ben csődbe ment és bezárt, ám így is több, mint húsz évvel megelőzte a legendássá vált Somossy Orpheumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpromantikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2614266619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbybp 2018.10.05. 08:12:51

a ket legfontosabb figura hogy es mikor esett ki?

Serrin 2018.10.05. 11:45:20

De jók is voltak azok a "régi" erkölcsök, amikre szoktak az emberek hovatkozni. :)

Valószínűleg nyiltan nem beszéltek a helyről, de attól még létezett és az emberek ugyanazt akarták, mint minden korban...

pangea 2018.10.05. 11:45:36

2 legfontosabb? Tükory Sandor az egy ember, nem? Nem ertem.

mel gibson 2018.10.05. 11:45:42

@kolbybp: ennyire nem megy a szövegértés, vagy ennyire szar a humorod?

kolbybp 2018.10.05. 20:23:01

@mel gibson: nem megy a szovegertes...segits legyszi!!

kolbybp 2018.10.05. 20:23:09

@mel gibson: a humorom jo :)
de ebben az esetben a szovegertes nem megy...3 emberrol van szo, egyet elvisznek a dilihazba....marad 2....?@#$%
azert a matek mindig ment

Bicepsz Elek77 2018.10.11. 12:31:02

Nemi adalek. De nem vilagos, hogy a Tukorynek vagy Linzernek volt-e a felesege ez a Reich Fanni..
"Csak évekkel később, megvagyonosodva, mint Linzer Antal felesége került elő. Linzer egy darabig nem szólt az asszony megszöktetéséhez semmit, de egy idő után hiányolni kezdte az üzlet Reich Fáni szakértelmét. Levelet írt a főkapitánynak, amiben megfenyegette, hogy botrány csinál, mert hosszú időre nem nélkülözheti az üzletből a feleségét. Miután választ nem kapott elment a főkapitányságra, tört zúzott, mire Thaisz a rendőrorvosokkal elmebetegnek mondatva, beszállíttatta a bolondokházába. Itt ugyan megállapították épelméjűségét, de hogy, hogy nem 3 nap múltán hirtelen-váratlan elhalálozott."
süti beállítások módosítása